niedziela, 31 sierpnia 2014

Placek jabłko-gruszka-dynia


Dyni ciąg dalszy... Wykorzystać musiałam też jabłuszka i gruszki z działki od pani Helenki - stąd placek, który jest połączeniem najlepszego kruchego ciasta i dużej ilości słodkich owoców.

sobota, 30 sierpnia 2014

#TasteChallenge 1: kiełbasa, ser, gruszka, tuńczyk


Męczyłam Męża i męczyłam: zrób mi challenge - kup 4 produkty, z których mam zrobić jedną potrawę. No i się doczekałam! Taki dobór mógł zrobić tylko mój Mąż... Nie ma to jak połączenie mięsa z rybą (i to jeszcze z puszki!) . Recenzja była pozytywna, ale nie radzę powtarzać tego w domu...


czwartek, 28 sierpnia 2014

Krem z dyni. Najprostszy chyba.


Wczoraj był pierwszy raz z kaszą jaglaną, dzisiaj moja pierwsza w życiu dynia! Przeglądam wpisy na blogach i u wszystkich dynia i dynia... To co ja będę gorsza! Przytachałam do domu prawie 1,5kg tego pomarańczowego skarbu, póki co zużyłam pół. Szykuje się placek z dynią!
Przepis jak zwykle wymyśliłam sama. Stwierdziłam, że na mleczka kokosowe i inne "egzotyczne" dodatki przyjdzie jeszcze czas, stąd niewiele składników samego kremu. Ale to chyba wcale nie tak źle...
Postanowiłam, aby dodać zupie treści, szybko przygotować kuleczki z kaszy jaglanej i soczewicy. Komponują się świetnie!

środa, 27 sierpnia 2014

Burgery z cieciorką. Jaglanka #1!


Mój pierwszy raz z kaszą jaglaną! Postawiłam na bardzo proste kotlety z cieciorką i marchewką. Wczoraj jedliśmy je z gotowanymi brokułami i gęstym sosem ze świeżych pomidorów, a dzisiaj w bułach z warzywami i sosem koperkowym. A wciąż zostały jeszcze 2 choć opychamy się niemiłosiernie... 


poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Łazankowe spaghetti


Nigdy nie lubiłam kwadracików makaronu łazanki - sklejał się w kluchy i wcale nie dało się go porządnie wymieszać z kapustą. A naszła mnie ochota na makaron, którego dawno nie jadłam - i tu pojawiło się pytanie - z czym? Szpinak jadłam wczoraj. Bolognese? Nie dzisiaj. Kapusta kiszona - przeszedł mnie dreszcz! A w grę wchodziło tylko ulubione pełnoziarniste spaghetti...


niedziela, 24 sierpnia 2014

Smakołyki podróżne - Karlskrona


Miasto na wyspach zwiedzone! Było słonecznie, było przepięknie, było bajkowo... Było też niestety drogo, bo skandynawskie ceny są bardzo wysokie w porównaniu do polskich. Stąd zabrane w podróż pojemniki z wyżywieniem na dwie noce na promie i jeden dzień w Karlskronie - część moich i część Ani, która była moim wspaniałym kompanem podróży. Relacja z wyprawy na Karlskrona - miasto na wyspach , a u mnie przepisy na dania podróżne.


poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Babka cytrynowa podwójnie jagodowa


Gdy pierwszy raz upiekłam tą babkę z oryginalnego przepisu byłam zachwycona, bo, w przeciwieństwie do Męża, uwielbiam wszelkie placki, babki, zebry i drożdżówki, więc nic dziwnego, że ta maślana i mocno cytrynowa baba zniknęła wtedy w mgnieniu oka. Tym razem pomyślałam, czemu by nie dodać do niej ostatnich, lekko już pokiereszowanych jagód? A może pójść jeszcze o krok dalej, i zrobić do niej lukier jagodowy? Jak pomyślała tak zrobiła, a efektem tu się pochwaliła!


Obiad orientalny po polsku


Pozazdrościłam chłopakom z pracy, którzy ostatnio z upodobaniem zamawiają do pracy jedzenie z chińskiej knajpy - między innymi kurczaka z kokosem - stąd kurczak w panierce z wiórków kokosowych z curry na srótce z katusty, jak to w kabarecie było. Polski akcent to młode ziemniaczki z koperkiem (wygrały z ryżem...). Danie wyszło naprawdę międzynarodowe, bo nawet kotlet ma kształt Afryki...


niedziela, 17 sierpnia 2014

Frittata na cieście drożdżowym, czyli śniadanie w porze obiadowej



Śniadanie w porze obiadowej - takie było zapotrzebowanie po długiej, wesołej nocy. Sama frittata nie zaspokoiłaby naszego wielkiego głodu, stąd pomysł na spód z ciasta drożdżowego - gruby, puszysty i sycący. Zadanie wykonane, wszyscy najedzeni - i to bez mięsa!


sobota, 16 sierpnia 2014

Imprezowa ekspresowa sałatka z tortellini


Sałatka przygotowana w ilości hurtowej, przewidziana na dwie imprezy - tej drugiej nie doczekała...


piątek, 15 sierpnia 2014

Zupa chilli


Zupa ostrrra i rozgrzewająca, idealna nie tylko zimą, ale w dzień taki jak dziś, gdy za oknem siąpi deszcz. Tę ze zdjęcia gotował Tato - to Jego popisowe i ulubione danie - przyrządza ją najlepiej na świecie! Smakuje też podana z posiekanym szczypiorkiem. Jest moc!


Najłatwiejsze ciasto w świecie... Z jabłkami!


Najłatwiejsze ciasto w świecie - tak, tak, tak!

Nic a nic się go nie gniecie - tak, tak tak!
Ty potrafisz także upiec - tak, tak tak,
Nawet gdy nie jesteś zuchem - tak, tak tak!


Taką piosenkę nuciłam w dzieciństwie. Bardzo dobrze oddaje sposób wykonania tego ciasta, a w zwrotce nawet poniekąd proporcje:



Szklankę mąki, cukru szklankę, zaraz wsypię do miseczki

trochę proszku do pieczenia, dodam jeszcze dwie łyżeczki
i dwa jajka i na koniec pół stopionej margaryny
i zamieszam tylko tyle, by się rzeczy połączyły.


Ciasto jest naprawdę banalne, można do niego użyć praktycznie każdych owoców. Nadaje się też na muffinki. Mieszając ciasto z owocami w ilości o połowę większej niż w przepisie otrzymujemy mokre, syte ciasto, a właściwie owoce w cieście.



A tu piosenka do posłuchania:


wtorek, 12 sierpnia 2014

Wege gołąbki


To moje drugie w karierze samodzielne gołąbki. Pierwsze zniknęły na tyle szybko, że nie załapały się na zdjęcia... Były z mięsem i w sosie pomidorowym, więc bardziej tradycyjne, chociaż ryż zastąpiłam pęczakiem. Te dzisiejsze są w pełni wegetariańskie (a nawet wegańskie) i bez laktozy. Wypełnione farszem z kaszy jęczmiennej, zielonej soczewicy i papryki, z sosem pieczarkowym, a właściwie pieczarkami "na krótko". Do powtórki!

piątek, 8 sierpnia 2014

Drożdżowe galette z łososiem i grillowanymi warzywami


Szumna nazwa (choć nie wiem czy przystoi, bo galette to tarta z ciasta kruchego) a to tak naprawdę pizzopodobny placek na drożdżowym pełnoziarnistym spodzie z zawiniętymi brzegami, wypełniony soczystym łososiem i delikatnymi warzywami. Ale warto go spróbować, bo to sycące ale zdrowe i lekkie danie.

czwartek, 7 sierpnia 2014

Kurczę! W samą porę!


Kurczak w porach to mój nie-nudny sposób na pierś. Smakowałby dobrze również z młodymi ziemniakami.

Cytrynowo-czekoladowe serniczki na zimno z borówkami


Takie połączenie wydawało mi się zawsze idealne - i nie myliłam się! Borówki w galaretce o smaku owoców leśnych, warstwa serowa z serka homogenizowanego, którego kwaskowatość podkreśliłam, dla kontrastu ze słodką galaretką, sokiem z cytryny, oraz spód z czekoladowych ciasteczek - powstają lekkie jak chmurka serniczki. Bardzo polecam!

poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Letnia tarta z owocami


Tarta, którą zawsze chciałam zrobić - nadarzyła się ku temu okazja, gdy kupiłam nową, małą blaszkę do tarty, o średnicy 20cm. Kolejne kulinarne marzenie spełnione - dobrze, że zostało ich jeszcze kilka!


Łosoś pod brokułowym musem


Co jak co, ale to danie jest naprawdę MEGA! Radzę spróbować, bo bardzo szybko się je robi, a to delikatne, alternatywne dla łososia ze szpinakiem, połączenie. No bo w końcu czy łosoś może być niedobry?