niedziela, 24 stycznia 2016

Lunchboxy #13


Wpadł do mnie brat wieczorem, zobaczył mnie nad stosem otwartych pudełek i obranych warzyw i owoców i stwierdził: "Zawsze jak do Ciebie przychodzę to robisz te pudełka" - ano tak mi już weszło w nawyk :)

Poniedziałek

kanapka z sałatą, fetą i papyką
3/4 jabłka
pół pomarańczy
grejpfrut
pieczone warzywa
brokuł na parze


Czas przygotowania (bez warzyw): 10 minut.

Wtorek
2 małe kanapki z sałatą, serem i ogórkiem
marchewka
pół jabłka
kiwi
garść orzechów włoskich
woda pomarańczowa
kluski z polenty z sosem pomidorowym


Na kluski z polenty przepis podam w późniejszym czasie.

Czas przygotowania (bez klusek): 10 minut.

Środa
zapiekanka z tego przepisu
sałatka z brokułem i fetą
jabłka pod kruszonką
3/4 jabłka
woda cytrynowa


Sałatka
pół brokuła
pół puszki kukurydzy
pół puszki czerwonej fasoli
pół kostki fety
małe opakowanie jogurtu naturalnego
łyżka majonezu
woreczek ryżu
pół łyżeczki pieprzu
łyżeczka czosnku granulowanego
Ryż gotujemy na sypko. Brokuła gotujemy na parze. Studzimy.
Majonez mieszamy z jogurtem i przyprawami, dodajemy odsączone warzywa z puszek, ostudzony brokuł i ryż, pokrojoną w kostkę fetę i mieszamy.

Jabłka pod kruszonką
dla 4 osób
4 duże jabłka
4 łyżki mąki
2 łyżki cukru
łyżeczka cynamonu
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki. Mieszamy z pozostałymi składnikami i przekładamy do blachy.
Kruszonka:
szklanka mąki
pół szklanki cukru
1/4 kostki margaryny
Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy pokrojoną margarynę i ucieramy do uzyskania konsystencji piasku. Posypujemy jabłka.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

Czas przygotowania: 90 minut.

Czwartek
kanapka z sałatą, serem i suszonym pomidorem
jabłko
pomarańcza
2 małe marchewki
sałatka (sałata, rukola, pomidor, jajko, papryka, pestki słonecznika, oliwa, chilli)


Czas przygotowania: 15 minut

Piątek
barszcz czerwony z uszkami
ciastka śniadaniowe
kanapka z jajkiem i pomidorem
jabłko
grejpfrut
marchewka


Czas przygotowania (bez zupy): 10 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz