Dopadłam jeszcze pęczek rabarbaru - połowę zaraz zagotuję na kompot, połowa wylądowała w muffinkach. Zanim mózg zamroczą mi truskawki, raczę się babeczkami z bara-barem, co i Wam polecam :)
środa, 18 maja 2016
wtorek, 17 maja 2016
poniedziałek, 16 maja 2016
Kotlety ziemniaczane z sosem pomidorowym
Ziemniaki lubimy pod każdą postacią a że ostatnio zostało mi ich z obiadu za mało na kopytka czy pyzy, postanowiłam zrobić kotlety ziemniaczane. Sos pomidorowy pasuje do nich idealnie!
sobota, 14 maja 2016
Lunchboxy #26
Kto grilluje w ten weekend? Chyba wszyscy, bo pogoda dopisuje... A po grillu marsz planować nowe pudełka - poniżej kilka inspiracji.
Pomidorowy krupnik z kapustą
Tak, to jest kompilacja trzech zup: pomidorowej, krupniku i kapuśniaku... I, wbrew pozorom, jest naprawdę dobra! Lubię pomidorowy posmaczek, cenię ją jako wykorzystanie kapusty pekińskiej, której często sporo zostaje po surówce, jednocześnie przemycam w niej kaszę. Nic dodać, nic ująć.
piątek, 13 maja 2016
Biszkopt z kremem budyniowym i owocami leśnymi w galaretce
Podobna propozycja już blisko rok widnieje na blogu (o, tutaj!), jednak z nadejściem wiosny i mnie naszło na leciutki biszkopt ze słodkim kremem i kwaskowatymi owocami - a że spełnienie takiej zachcianki to stosunkowo niewiele zachodu, ciastem wykarmiłam znajomych i współpracowników. Nikt nie narzekał ;)
czwartek, 12 maja 2016
Chrupiące kulki jaglano-pomidorowe
Idealne do tortilli, z dowolnym sosem lub po prostu z sałatką. Warto ugotować więcej kaszy jaglanej i utoczyć kilka kulek, usmażyć lub upiec i przekąska gotowa!
środa, 11 maja 2016
Wege we Wroclove - nasza kulinarna mapa Wrocławia
Prezentem od Rodziców z okazji obrony magistra była majówka we Wrocławiu. Strzałem w dziesiątkę był ten prezent, bo we Wrocławiu do tej pory byłam tylko na dworcu z pięćdziesiątką dzieci i ich bagażami, w oczekiwaniu na pociąg powrotny z kolonii w Kudowie Zdrój (swoją drogą dworzec wtedy był w remoncie i czekaliśmy od 22 do 23 z walizkami na maciupeńkim tymczasowym dworcu, pełnym podejrzanych typów, gdzie trzeba było mieć oczy dookoła głowy nie tylko na rozbiegane dzieciaki ale też ich bagaże... brrr, straszna to była godzina mojego życia ;) ). Wrocław zawsze chciałam zobaczyć, zachęcana jeszcze przez wszystkich możliwych znajomych posiadających już doświadczenie zwiedzania tego miasta, głoszących peany na jego cześć. Nie zawiodłam się i ja!
Owsianka z owocami leśnymi i bananem
Kto lubi lekko kwaskowate smaki i... owsiankę, ten stanie się fanem takiego jej podania. Zachęcam, to tylko 10 minut!
wtorek, 10 maja 2016
Zapiekanka z kaszy jaglanej z kukurydzą i szpinakiem
Inspiracją do zrobienia takiej zapiekanki była taka, którą jadłam w barze Vega we Wrocławiu - tyle że wrocławska składała się z kaszy i szpinaku, ja postanowiłam wzbogacić kaszę o kukurydzę, fasolkę szparagową i paprykę. Poza tym, że danie zachęca kolorami jest przyjemnie słodkie dzięki kukurydzy, delikatnie ostre za sprawą chilli, czosnkowe dzięki kołderce ze szpinaku - po prostu pyszne! Ja nie mogę się oderwać!
poniedziałek, 9 maja 2016
Lunchboxy #25
Wiosna przyszła! Mogę to powiedzieć z całą pewnością i widać to również po moich pudełkach - zapraszam po lunchowe inspiracje!