Zawsze tylko kurczak i kurczak! U mnie tym razem w sosie słodko-kwaśnym wylądowały klopsiki z mięsa z indyka. Chętni do sosu mogą dodać ananasa ale i bez niego jest pyszny!
poniedziałek, 31 lipca 2017
środa, 19 lipca 2017
Chrupiące gofry
Zawsze problemem było to, że gofry po wyjęciu z gofrownicy praktycznie momentalnie "kapciały". Gdy kupiliśmy z Mężem naszą pierwszą gofrownicę w opakowaniu był przepis na gofry. Z braku alternatywy i niecierpiącej zwłoki chęci wypróbowania nowego gadżetu zrobiliśmy ciasto z tego przepisu i... nigdy już nie szukałam innego! Nie jest bardzo udziwniony, a gofry wychodzą z niego chrupiące i puszyste.
wtorek, 18 lipca 2017
Steki z kalafiora, placki z cukinii i klopsiki
Choć zawsze byłam przeciwniczką nazywania dań wegetariańskich "mięsnymi" nazwami, steki z kalafiora mnie zaciekawiły. Tak naprawdę są to pieczone plastry kalafiora, który dzięki takiej właśnie obróbce bądź co bądź jest zdrowszy niż gotowany w wodzie. A swoją drogą, dzięki dodatkowi aromatycznych przypraw - ciekawy w smaku. Udało mi się też zrobić pyszne i nie-rozwalające-się-na-patelni placki z cukinii (a właściwie jej miąższu, który został mi po wydrążeniu łódeczek do nafaszerowania). Żeby z kolei nie zostało bezmięsnie - proste i pyszne klopsiki.
niedziela, 16 lipca 2017
Budyń jaglany z jagodami i miodem
Budyń jaglany lubię bardzo! Zmniejszam tylko ilość mleka na rzecz wody. Smakuje świetnie z dowolnymi owocami i przyprawami. Najczęściej słodzę go miodem, czasem do odpowiedniej słodkości wystarczają owoce.
wtorek, 11 lipca 2017
Biszkoptowe placuszki kokosowe z truskawkami
Są jak malutkie, puszyste biszkopciki kokosowe. Truskawki idealnie do nich pasują. Polecam na wakacyjne lub weekendowe śniadanie.
niedziela, 9 lipca 2017
Pieczone klopsiki z bobu
Najlepiej smakowałyby w tortilli, z sałatą lodową, ogórkiem, pomidorem i sosem czosnkowym. Na obiad podałam je jednak z ziemniakami. Są naprawdę dietetyczne i zdrowe!
sobota, 8 lipca 2017
Bób z kurkami i koperkiem
Nie, nie jest to mój autorski pomysł - inspirację znalazłam w książce Dominiki Wójciak "Warzywo" (którą, swoją drogą, uwielbiam). W połączeniu z zimnym, cierpkim kefirem, młodymi ziemniaczkami, jajkiem sadzonym z płynnym żółtkiem - poezja :)