Bataty słodkie są. Bardzo. Stąd pomyślałam o przełamaniu tej słodyczy kremowym sosem ze szczypiorkiem i kurczakiem marynowanym skórką cytrynową. Połączenie idealne :)
wtorek, 31 marca 2015
poniedziałek, 30 marca 2015
Koktajl ze świeżym ananasem i szpinakiem
Warto się natrudzić i obrać świeżego ananasa, wydziobać mu te wszystkie małe kraterki, aby później pić takie cudo!
niedziela, 29 marca 2015
Włoska kolacja
To, że lubię karmić ludzi, wiedzą już chyba wszyscy. To, że wolne chwile spędzam w kuchni też nikogo nie dziwi. Stąd wczorajsze smażenie naleśników przy oglądaniu TopChefa i dzisiejsze, wykonane w niedoczasie spowodowanym nocnym przestawianiem zegarków, kuleczki w sosie pomidorowym i zapiekane ruloniki z naleśników, z liśćmi szpinaku i pesto z suszonych pomidorów. Niestety na zdjęcia w przekroju nie starczyło czasu i... potraw!
sobota, 28 marca 2015
Koktajl dla odważnych: burak-jabłko-natka
To jest koktajl dla wielbicieli buraka, których nie odstrasza jego ziemisty posmak (czyli dla mnie!) Świetnie smakuje też połączenie buraka z truskawką - w sezonie na truskawki wypróbuję chyba wszystkie z nimi możliwe kombinacje :)
piątek, 27 marca 2015
Kotlety z czerwonej soczewicy i szpinakowe spaghetti
Kotlety z czerwonej soczewicy chciałam zrobić już dawno, spaghetti z pesto ze szpinaku również... Nadarzyła się okazja gdy odwiedziła mnie Przyjaciółka. Mam nadzieję, że jej smakowało - i mojemu Mężowi, świeżo upieczonemu Inżynierowi także :)
środa, 25 marca 2015
Smoothie mango-banan z miętą
Blenderowania ciąg dalszy! Już nie jestem w stanie wymienić ile koktajli zmiksowałam przez ostatnie dni... Dziś na przykład na śniadanie piłam burak-jabłko-szpinak - rewelacja! Ale w prawdziwie wakacyjny klimat wprowadził mnie właśnie ten koktajl...
Zupa jarzynowo-koperkowa z kluskami (roz)lanymi...
Zabielane zupy lubimy najbardziej! Ta miała być warzywna, jedynie posypana koperkiem, ale Mąż przemianował ją na koperkową - niech i taką pozostanie... Lane kluski sprawiają, że staje się tak sycąca, że może być samodzielnym obiadem.
Zrazy wieprzowe i kopytka pietruszkowe
Ile razy, jedząc zrazy, trafisz na cebulę,
Tyle razy, bez urazy, wspomnisz o mnie czule...
Takiego wierszyka nauczył mnie Dziadek. Zawsze go sobie przypominam przy okazji jedzenia zrazów. Moje są trochę oszukane bo nie z wołowiny a z wieprzowiny, na szczęście smakują również bardzo dobrze. Do kopytek dodałam natkę pietruszki - okazało się że właściwie nie zmienia to smaku klusek, ale wyglądają one weselej na talerzu.
sobota, 21 marca 2015
Pieczony kurczak faszerowany pomidorową cieciorką
Kurczę pieczone! To jest faktycznie jedno z bardziej efektownych a jednocześnie prostych dań - wcale nie zabiera dużo czasu i nie wymaga nie wiadomo jakich umiejętności. Dodatkowo po raz drugi pesto z jarmużu, wzbogacone pomidorem suszonym i czosnkiem... Polecam na uroczysty obiad!
czwartek, 19 marca 2015
Zapiekanki jak z Benka
Przy okazji posta o zapiekankach z plaży obiecałam przepis na zapiekanki jak z Grubego Benka - sieci pizzerii, z których jedna znajduje się tuż obok mojego miejsca pracy. Nadarzyła się okazja aby je zrobić przy okazji odwiedzin Przyjaciela Męża, gdy otrzymałam zamówienie na "męskie żarcie" - cóż, zapiekanki dzięki szczypiorkowi wyglądają tak "ślicznie", że do "żarcia" im daleko, chociaż znikają z talerzy w mgnieniu oka.
Koktajl z warzyw korzeniowych na dzień dobry
Zapewniam - lepsze od kawy, zarówno jeśli chodzi o smak, jak i właściwości pobudzające. Jeśli chodzi natomiast o czas przygotowania - jak policzyć gotowanie się wody w czajniku i parzenie kawy - porównywalny. Za to właściwości zdrowotne - nie do opisania!
środa, 18 marca 2015
Koktajl jarmużowo - owocowy
Zielono mi - testuję nowy blender! Wczoraj wieczorem burak-pomarańcza-truskawka-mleko, dzisiaj rano marchewka-pomarańcza-grejpfrut a zdjęć doczekał się dopiero ten zielony. Ciekawe kiedy mi przejdzie - na razie się nie zapowiada...
poniedziałek, 16 marca 2015
Frytki z batatów, z kurczakiem w musztardzie i sosem jogurtowym
Poszła po bułki i wędlinę. W sklepie przechodziła obok warzyw. Patrzy - oczom nie wierzy. Szuka etykiety, co by się upewnić, że oczy jej nie mylą - bataty! Ja nie kupię? Kilogram przytachała do domu. Pierwsza myśl - frytki. I jedna recenzja: omnomnomnom!!!
poniedziałek, 9 marca 2015
Kebab domowy (nawet pita!)
Wcale nie ma z nim aż tyle roboty, ile mogłoby się wydawać... Zawsze można dodać więcej składników które się lubi, regulować sobie ostrość (i ilość!) sosu no i jedno jest pewne - ten kebab nie piecze dwa razy!
niedziela, 8 marca 2015
Obiad z brokułami w roli głównej
Tarta z brokułami od dawna chodziła mi po głowie.. Z kawałka selera powstały frytki, które również dawno już chciałam tu pokazać a kurczak z pieczarkami jest zawsze dobry - stąd prezentowane tu, całkiem trafne, połączenie.
czwartek, 5 marca 2015
Cieniutkie ciasteczka cynamonowe
Tak mnie naszło w pracy - a wręcz nagle mnie strzeliło - na takie cieniutkie, kruchutkie ciasteczka mocno cynamonowe... I tu pojawiła się wątpliwość - z jakich składników zrobić ciastka takie, aby wyszły idealnie równe, jak je rozwałkować tak cienko, aby kruszyły się prawie od samego patrzenia? Cóż, przepis poniżej :)
Zupa z soczewicy z mleczkiem kokosowym
Zupa, która jest rozgrzewająca, sycąca i naprawdę smaczna. Dodatek mleczka kokosowego dodaje jej delikatności a ostra papryczka pikanterii. Przepis podsunięty mi przez Mamę, znaleziony w lutowym wydaniu magazynu Skarb. Ja oczywiście robiłam od razu z podwójnej porcji...
poniedziałek, 2 marca 2015
Placki z gotowanych ziemniaków ze szpinakiem i fetą
Placki widziałam już na innych blogach - chociaż w sumie nie wiem czy były z ziemniaków, na pewno były faszerowane szpinakiem - ja dodałam do tego fetę a ciasto na wzór placków, które robiła nam Mama. Są dość pracochłonne ale efekt jest tego wart!
niedziela, 1 marca 2015
Spaghetti z jarmużowym pesto - na wędrówce
Brakowało mi już lasu, świeżego powietrza i zmęczenia fizycznego (a nie psychicznego) - stąd wybraliśmy się rano na wędrówkę jednym z Trójmiejskich szlaków - relacja, przebieg trasy i zdjęcia poniżej. A czym byłaby wędrówka bez prowiantu? Poza kanapkami, herbatką w termosie i jabłkami przygotowałam wczoraj wieczorem spaghetti z pesto z jarmużu, serem żółtym i pomidorkami cherry. Jest przepyszne, teraz tylko musimy spróbować do na ciepło, czujemy że to będzie zupełny hit!