Zawsze lubiłam kompot z rabarbaru - szkoda mi tylko było, że tyle z niego cennej witaminy C niszczy się przy gotowaniu. Wymyśliłam więc sposób na pozyskanie soku bez gotowania. Szybciej, zdrowiej i, w zależności od dodatków, smaczniej!
wtorek, 30 maja 2017
poniedziałek, 29 maja 2017
Grillowa sałatka ze szparagami, granatem i camemebertem
Lekka, wczesnoletnia sałatka do grilla. Można ją modyfikować wedle tego, co znajdzie się w lodówce - można pominąć granat, rabarbar w winegrecie zastąpić cytryną, orzechy włoskie innymi orzechami albo migdałami - ożywcze zastąpienie nieśmiertelnej lodowej z pomidorem, ogórkiem i fetą :)
wtorek, 23 maja 2017
Warsztaty z olejem rzepakowym w Food Lab Studio
W konkursie na stworzenie dania wielkanocnego z olejem rzepakowym zaproponowałam ten przepis na jajka z domowym majonezem, pesto z rukoli i salsą pomidorowo-paprykową i wygrałam udział w warsztatach z Grzegorzem Łapanowskim w Food Lab Studio - miałam przyjemność uczestniczyć w nich w minioną sobotę! Relację oraz dania z baaaaardzo luźnymi przepisami przedstawiam poniżej.
środa, 17 maja 2017
Smakuj Trójmiasto edycja Vege - relacja
Wszystkie dotychczasowe edycje Smakuj Trójmiasto kusiły mnie mniej lub bardziej (mniej ta mięsna, bardziej świąteczna czy azjatycka) jednak na wege - musiałam się wybrać! Zapakowałam więc koleżankę w samochód i wybrałyśmy się w piękne niedzielne przedpołudnie do Starego Maneżu w Gdańsku-Wrzeszczu...
środa, 3 maja 2017
Ziemniaki do obiadu na 7 różnych sposobów
Ziemniaki z wody i frytki - to najczęściej spotykane, żeby nie powiedzieć jedyne sposoby podania ziemniaków jako dodatku skrobiowego do dania głównego w knajpach. W naszych domach również są to najszybsze i, co tu dużo mówić, najbardziej lubiane, postaci ziemniaków serwowanych do obiadu. Warto jednak czasem przełamać rutynę i skusić się na któryś z poniższych, wcale nie dużo bardziej pracochłonnych, wariantów. Który najbardziej przypadł Wam do gustu?