wtorek, 21 marca 2017

Jajka z domowym majonezem i pesto z rukoli z olejem rzepakowym na salsie z pomidora i papryki


Jajka w majonezie to potrawa, której w mojej Rodzinie nie może zabraknąć na stole wielkanocnym. W tym roku postanowiłam sama zabrać się za majonez i jajka zamiast listkiem pietruszki okrasić pesto z rukoli. Do tego delikatna świeża salsa z pomidora i papryki i nowa odsłona jajek w majonezie gotowa!


Ważnym składnikiem zarówno majonezu jak i pesto w tym przepisie jest olej rzepakowy. Dlaczego nie może zabraknąć go w mojej wielkanocnej kuchni? Po pierwsze jest to najbardziej uniwersalny olej i jego rafinowana, tańsza wersja, świetnie nadaje się do smażenia. Po drugie, olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia, którego również butelkę mam zawsze w szafce, jest bardzo zdrowy do jedzenia na zimno - w sałatkach lub właśnie w pesto. Po trzecie, zawiera szereg witamin i jest, w przeciwieństwie do oliwy z oliwek, bardzo neutralny w smaku, więc nie zdominuje potrawy. 
Przepis bierze udział w konkursie "Pokochaj olej rzepakowy na Wielkanoc" - ja nie muszę czekać aż do Wielkanocy bo oleju używam niemal codziennie, nie mam właściwie pojęcia, kogo i dlaczego trzeba jeszcze zachęcać do jego używania...

Salsa:
1 duży pomidor
pół żółtej papryki
odrobina pieprzu
Paprykę i pomidora kroimy w drobniutką kostkę, z tego drugiego usuwając gniazda nasienne. Mieszamy w miseczce i doprawiamy pieprzem. Nie solimy, bo pomidory puszczą sok a dość słone będzie pesto. Wykładamy na talerz.

Pesto:
50g rukoli
łyżka ziaren słonecznika
duża szczypta soli
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki wody
mały ząbek czosnku
Wszystkie składniki blendujemy na pastę. W razie konieczności dodajemy więcej rukoli lub wody.

Majonez:
1 żółtko
łyżeczka musztardy
szczypta soli
1/4 łyżeczki pieprzu
około 400ml oleju rzepakowego
szczypta cukru
Wszystkie składniki poza olejem blendujemy blenderem ręcznym. Wlewamy cienką strużką olej cały czas blendując do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Dodatkowo
2-3 jajka ugotowane na twardo
ewentualnie listki rukoli do przybrania
opcjonalnie grubo mielony pieprz

Jajka obieramy, kroimy na połówki lub ćwiartki, układamy na salsie, na każdej cząstce układamy po pół łyżeczki majonezu i pesto.
Można posypać pieprzem i przybrać rukolą.



2 komentarze:

  1. Wyglądają pysznie i gustownie.Poprószyłabym je pieprzem dla zadziory.

    OdpowiedzUsuń
  2. Patrycjo, sliczne zdjecie, naprawde. I jakie apetyczne. Pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń