czwartek, 2 sierpnia 2018

Żeberka barbecue z piekarnika


Przepis na marynatę od Gosi, potraktowany oczywiście przeze mnie bardzo luźno ;) rekomendacją jest to, że Mąż, który nigdy żeberek nie lubił, po tych się oblizuje do tej pory!

Na 4 porcje:
żeberka trójkąty (u mnie około 950g)
4 łyżki keczupu
3 łyżki sosu sojowego
łyżka sosu worchester (można pominąć)
2 łyżki miodu
łyżeczka czosnku granulowanego
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki płatków chilli
4 łyżki oleju

Żeberka kroimy na porcje.
Wszystkie składniki marynaty mieszamy w naczyniu żaroodpornym i obtaczamy w niej żeberka. Odstawiamy do lodówki na noc.
Wstawiamy do piekarnika i nastawiamy temperaturę 180 stopni i tak pieczemy minimum godzinę. Najlepiej w trakcie polewać mięso sosem.

Na ostatnie pół godziny pieczenia dorzuciłam na blasze ziemniaki w przyprawie gyros.

Dla przełamania smaku podałam lekką sałatkę z ogórka, oleju, płatków chilli i sezamu.

3 komentarze:

  1. Idealnie wyglądają oraz MEGA na smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moim zdaniem ciekawa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Если вам нужно разместить ссылки в комментариях, вы можете заказать мой кворк https://kwork.ru/links/24724692/250-ssylok-v-kommentariyakh-na-platforme-blogspot-com

    OdpowiedzUsuń