sobota, 11 marca 2017

Klopsiki w sosie chrzanowym


Gdyby to jeszcze był ozór (szukam go gdzie tylko mogę, tak samo jak nerek)! Klopsiki z mielonego mięsa są jednak prawie tak samo dobre - w pikantnym chrzanowym sosie, z ziemniaczkami które można z nim podziabać... Na szybki obiad!

Na 4 porcje:
500-600g mięsa mielonego (u mnie z łopatki)
przyprawa np gryos
szklanka mleka
4 łyżki mąki
sól
słoiczek chrzanu
szczypta cukru
Mięso dokładnie mieszamy z przyprawą. Można dodać 2 łyżki bułki tartej i 2 łyżki wody aby mięso było bardziej "gładkie" ale samo mięso również jest niczego sobie a bułka niezbyt zdrowa. Z mięsa toczymy kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Do garnka wlewamy 2 szklanki wody i zagotowujemy. Wkładamy do wody kuleczki i zagotowujemy ponownie.
Mąkę mieszamy dokładnie z mlekiem i szczyptą soli. Wlewamy do kulek, zagotowujemy ponownie i dodajemy chrzan oraz cukier. Mieszamy i gotujemy około 10 minut mieszając aż zgęstnieje.

Sałatka:
2 pomidory
4 ogórki kiszone
malutka cebula
pieprz
oliwa
Pomidory kroimy w ćwierćplasterki, ogórka w plasterki a cebulę w drobniutką kostkę lub cienkie piórka. Mieszamy wszystko z 2 łyżkami oliwy i pieprzem.

Podajemy z ziemniakami z wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz