Potrawa ta została przeze mnie nieco zgapiona z pewnego "Pomysłu na..." - oczywiście ja nie używam tu żadnych elementów instant a danie jest sycące i smaczne. Powstało z potrzeby zużycia połowy główki kapusty pekińskiej, która została mi po zupie bambusowej - po kilku garnkach tego dania wiem już, że kapusta biała też świetnie się tu nada.
sobota, 30 grudnia 2017
piątek, 15 września 2017
Żurek z chrzanem
Taki żurek lubię najbardziej - kwaśny, ostry, gęsty. Najchętniej do swojej porcji wrzucam jeszcze połamane na kawałki kromki chleba.
niedziela, 20 sierpnia 2017
Pomidorowo-brzoskwiniowa sałatka z cytrynowo-ziołowym winegretem i granatem
Słodkie, malinowe pomidory i soczyste brzoskwinie, orzeźwione kwaśnymi pestkami granatu oraz cytrynowym winegretem z bazylią i miętą to idealne połączenie na lato, dopełnione schłodzonym różowym winem...
poniedziałek, 31 lipca 2017
Klopsiki w sosie słodko-kwaśnym
Zawsze tylko kurczak i kurczak! U mnie tym razem w sosie słodko-kwaśnym wylądowały klopsiki z mięsa z indyka. Chętni do sosu mogą dodać ananasa ale i bez niego jest pyszny!
środa, 19 lipca 2017
Chrupiące gofry
Zawsze problemem było to, że gofry po wyjęciu z gofrownicy praktycznie momentalnie "kapciały". Gdy kupiliśmy z Mężem naszą pierwszą gofrownicę w opakowaniu był przepis na gofry. Z braku alternatywy i niecierpiącej zwłoki chęci wypróbowania nowego gadżetu zrobiliśmy ciasto z tego przepisu i... nigdy już nie szukałam innego! Nie jest bardzo udziwniony, a gofry wychodzą z niego chrupiące i puszyste.
wtorek, 18 lipca 2017
Steki z kalafiora, placki z cukinii i klopsiki
Choć zawsze byłam przeciwniczką nazywania dań wegetariańskich "mięsnymi" nazwami, steki z kalafiora mnie zaciekawiły. Tak naprawdę są to pieczone plastry kalafiora, który dzięki takiej właśnie obróbce bądź co bądź jest zdrowszy niż gotowany w wodzie. A swoją drogą, dzięki dodatkowi aromatycznych przypraw - ciekawy w smaku. Udało mi się też zrobić pyszne i nie-rozwalające-się-na-patelni placki z cukinii (a właściwie jej miąższu, który został mi po wydrążeniu łódeczek do nafaszerowania). Żeby z kolei nie zostało bezmięsnie - proste i pyszne klopsiki.
niedziela, 16 lipca 2017
Budyń jaglany z jagodami i miodem
Budyń jaglany lubię bardzo! Zmniejszam tylko ilość mleka na rzecz wody. Smakuje świetnie z dowolnymi owocami i przyprawami. Najczęściej słodzę go miodem, czasem do odpowiedniej słodkości wystarczają owoce.
wtorek, 11 lipca 2017
Biszkoptowe placuszki kokosowe z truskawkami
Są jak malutkie, puszyste biszkopciki kokosowe. Truskawki idealnie do nich pasują. Polecam na wakacyjne lub weekendowe śniadanie.
niedziela, 9 lipca 2017
Pieczone klopsiki z bobu
Najlepiej smakowałyby w tortilli, z sałatą lodową, ogórkiem, pomidorem i sosem czosnkowym. Na obiad podałam je jednak z ziemniakami. Są naprawdę dietetyczne i zdrowe!
sobota, 8 lipca 2017
Bób z kurkami i koperkiem
Nie, nie jest to mój autorski pomysł - inspirację znalazłam w książce Dominiki Wójciak "Warzywo" (którą, swoją drogą, uwielbiam). W połączeniu z zimnym, cierpkim kefirem, młodymi ziemniaczkami, jajkiem sadzonym z płynnym żółtkiem - poezja :)
wtorek, 27 czerwca 2017
Prosty a efektowny tort truskawkowy
Na wstępie przepraszam za jakość zdjęć - były robione w pracy, telefonem, tuż przed wręczeniem świeżo obronionym magisterkom, na których cześć tort został zrobiony. Z całą moją nienawiścią do robienia kremów na śmietanie (która nigdy nie chce się ubić itp) ten tort jest naprawdę lekki i szybki. Zawsze marzyło mi się aby zrobić tort w którym widać będzie przekrojone truskawki - dodatkowym jego plusem jest to, że nie trzeba go wykańczać kremem bo wierzch i boki są i tak wystarczająco dekoracyjne. Spróbujcie, póki jeszcze truskawek dostatek ;)
niedziela, 25 czerwca 2017
Gdyńskie smaczki - lokale do powtórzenia!
Postanowiliśmy pierwszą sobotę lata spędzić w Gdyni, która tego dnia zamieniła się w kuluralno-rozrywkowe centrum Trójmiasta - niestety nieco też ograniczone przez zamknięcie połowy głównych ulic z powodu przejazdu rowerowego, dzięki któremu jednak można było przespacerować się cichutką i spokojną, wyłączoną z ruchu, Świętojańską.
sobota, 17 czerwca 2017
Drożdżówki z serem i lukrem
Zawsze lubiłam drożdżówki z serem, z tym kwaskowatym wkładem kontrastującym ze słodkim lukrem. Wkładem, którego zawsze było mi za mało...Postanowiłam sama zrobić takie drożdżówki, w których sera będzie niemal tyle samo co ciasta. Metodą prób i błędów - udało się!
niedziela, 11 czerwca 2017
Placki podłogowe
O tych plackach wspominałam na blogu już wielokrotnie - doczekały się wreszcie publikacji! To placki, które nazwaliśmy z bratem podłogowymi, gdyż Mama robiła na nich ozdobną krateczkę, która skojarzyła się nam z płytkami ułożonymi na kuchennej podłodze w karo. Placki są świetnym sposobem na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu - na porcję dla 2 osób wystarczą 2 średnie ugotowane ziemniaki, czyli około szklanki. Lubią je dzieci - my lubiliśmy wcinać z samym tylko keczupem - wszak żaden inny sos tak do nich nie pasuje ;)
Pieczone ziemniaki w mundurkach i kurczak z miodem
Podobno przepis na idealne frytki to wpierw ugotowanie ziemniaków, potem ich podwójne smażenie... Ja ograniczyłam się do ugotowania ziemniaków w mundurkach i podpieczenia pod grillem w piekarniku. Też są super! Na pewno plusem jest to, że krócej trzymamy je w piekarniku, nie parują tak bardzo i są w środku równomiernie miękkie. Kurczak natomiast jest marynowany w mojej ulubionej kombinacji, co nadaje mu słodko-słonego smaku. Proste i pyszne!
środa, 7 czerwca 2017
Ciasto pomidorowe
Ciasto jest bezbłędne! Robi się je w trymiga, rośnie zawsze jak szalone, znika w mgnieniu oka. W zależności od dodatków nabiera innego charakteru. Zapraszam na ciasto z tylko odrobinę zmodyfikowanego przeze mnie przepisu Jadłonomii.
wtorek, 30 maja 2017
Sok z rabarbaru - bez gotowania!
Zawsze lubiłam kompot z rabarbaru - szkoda mi tylko było, że tyle z niego cennej witaminy C niszczy się przy gotowaniu. Wymyśliłam więc sposób na pozyskanie soku bez gotowania. Szybciej, zdrowiej i, w zależności od dodatków, smaczniej!
poniedziałek, 29 maja 2017
Grillowa sałatka ze szparagami, granatem i camemebertem
Lekka, wczesnoletnia sałatka do grilla. Można ją modyfikować wedle tego, co znajdzie się w lodówce - można pominąć granat, rabarbar w winegrecie zastąpić cytryną, orzechy włoskie innymi orzechami albo migdałami - ożywcze zastąpienie nieśmiertelnej lodowej z pomidorem, ogórkiem i fetą :)
wtorek, 23 maja 2017
Warsztaty z olejem rzepakowym w Food Lab Studio
W konkursie na stworzenie dania wielkanocnego z olejem rzepakowym zaproponowałam ten przepis na jajka z domowym majonezem, pesto z rukoli i salsą pomidorowo-paprykową i wygrałam udział w warsztatach z Grzegorzem Łapanowskim w Food Lab Studio - miałam przyjemność uczestniczyć w nich w minioną sobotę! Relację oraz dania z baaaaardzo luźnymi przepisami przedstawiam poniżej.
środa, 17 maja 2017
Smakuj Trójmiasto edycja Vege - relacja
Wszystkie dotychczasowe edycje Smakuj Trójmiasto kusiły mnie mniej lub bardziej (mniej ta mięsna, bardziej świąteczna czy azjatycka) jednak na wege - musiałam się wybrać! Zapakowałam więc koleżankę w samochód i wybrałyśmy się w piękne niedzielne przedpołudnie do Starego Maneżu w Gdańsku-Wrzeszczu...
środa, 3 maja 2017
Ziemniaki do obiadu na 7 różnych sposobów
Ziemniaki z wody i frytki - to najczęściej spotykane, żeby nie powiedzieć jedyne sposoby podania ziemniaków jako dodatku skrobiowego do dania głównego w knajpach. W naszych domach również są to najszybsze i, co tu dużo mówić, najbardziej lubiane, postaci ziemniaków serwowanych do obiadu. Warto jednak czasem przełamać rutynę i skusić się na któryś z poniższych, wcale nie dużo bardziej pracochłonnych, wariantów. Który najbardziej przypadł Wam do gustu?
piątek, 14 kwietnia 2017
Pikantny bezmięsny pasztet z orzechami włoskimi
Jest pyszny. Nie wiem który już kawałek wcinam jak na zdjęciu, z pajdą dobrego chleba na zakwasie... Nie wiem, czy nazywać go pasztetem, czy raczej pieczenią, ale to naprawdę nieważne ;) Zobaczymy, jak sprawdzi się na świątecznym stole.
Wiosenna wyprzedaż zastawy i sprzętów kuchennych
Zainspirowana i zachęcona wyprzedażą u Zuzy postanowiłam również wystawić moje, nieco już zbędne sprzęty - a może komuś się przydadzą :)
niedziela, 9 kwietnia 2017
O blogach lifestylowych i malinowy koktajl z chia
Skąd taki post? Bo czuję, że pęknę. Pęknę, jak nie wyrażę publicznie moich odczuć w stosunku do blogów lifestylowych. Jeszcze niedawno sama zastanawiałam się nad założeniem takiego bloga, więc zaczęłam przeglądać więcej stron z tej kategorii. Niestety...
sobota, 8 kwietnia 2017
Warzywny gulasz z szynki
Obiad wykwintny a jednocześnie prosty i dość tani. Warzywa robią się kremowe, kawałki szynki mięciutkie. Polecam na weekendowy obiad.
piątek, 7 kwietnia 2017
Moje wielkanocne plany, czyli co zamierzam przygotować na Święta
Na Śniadanie Wielkanocne i obiad zaproszeni zostaliśmy do mojego Brata i świeżo nabytej Bratowej - stąd podział dań pomiędzy trzy rodziny (będą z nami również Rodzice) znacznie ograniczył zakres przedświątecznego pichcenia. Ufff! Lany Poniedziałek spędzimy u Teściów, gdzie zawsze podział obowiązków jest taki sam - Teściowa wszystko przygotowuje, my jemy... Po kilku wspólnych Świętach przestałam już pytać, czy coś przygotować - zabiorę ciacho i to i tak będzie nadto...
wtorek, 21 marca 2017
Jajka z domowym majonezem i pesto z rukoli z olejem rzepakowym na salsie z pomidora i papryki
Jajka w majonezie to potrawa, której w mojej Rodzinie nie może zabraknąć na stole wielkanocnym. W tym roku postanowiłam sama zabrać się za majonez i jajka zamiast listkiem pietruszki okrasić pesto z rukoli. Do tego delikatna świeża salsa z pomidora i papryki i nowa odsłona jajek w majonezie gotowa!
poniedziałek, 20 marca 2017
Chlebki z za'atarem i jogurtowy sos cytrynowo-pietruszkowy
Za'atar - moja nowa miłość! Czytając pierwszy raz skład tej mieszanki wiedziałam już, że połączenie tymianku z prażonym sezamem będzie niezrównane - okazało się, że wzbogacone sumakiem (zgodnie z przepisem Jadłonomii) skradło moje serce i podniebienie! Pachnące, bliskowschodnie chlebki z orzeźwiającym cytrynowo-pietruszkowym sosem to połączenie do którego chce się wracać!
niedziela, 19 marca 2017
Lunchboxy #50
Tym postem kończę serię lunchboxów. Na blogu jest już 50 propozycji tygodniowych zestawów pudełek - stają się one mocno powtarzalne, bo znalazłam swój ulubiony schemat - kanapka/owsianka + owoce i warzywa + sałatka/zupa/danie obiadowe. Na blogu pozostanie natomiast szama do pudełka - cykl w którym przedstawiam dania idealne do zapakowania do pudełka i podgrzania w pracy, które dodatkowo nie są pracochłonne. Wszystkie lunchboxy możecie obejrzeć pod tagiem lunchbox - życzę Wam wielu pysznych pudełek i wytrwałości w ich przygotowywaniu - to naprawdę zdrowy i oszczędny zwyczaj! :)
czwartek, 16 marca 2017
Obiad po hiszpańsku. W Polsce. W marcu.
Po powrocie z Walencji postanowiłam ugościć rodziców po hiszpańsku. Inspirowałam się daniami, które jadłam w Hiszpanii ( relacja tutaj)- oczywiście przyjemniejsze było to, gdy uprzejmy hiszpański kelner podawał nam pachnące tapas, niż przygotowywanie hiszpańskiego jedzenia w polskiej kuchni dla pięciu osób prawie-na-ostatnią-chwilę ;) mimo tego obiad się udał i wszyscy przełamali się nawet aby spróbować paelli z owocami morza :)
wtorek, 14 marca 2017
Hiszpania - relacja kulinarno-fotograficzna z Walencji
Ciepło - tak właśnie jest w Walencji na początku marca (!) - temperatura w dzień dochodziła do 30 stopni a w nocy nie spadała poniżej 15. Spaliśmy przy otwartym oknie, moczyliśmy nogi w Morzu Śródziemnym, które cieplejsze już było niż Bałtyk latem, wystawialiśmy twarze do słońca i smakowaliśmy hiszpańskiej kuchni w całym jej przekroju - od północy po południe.
poniedziałek, 13 marca 2017
Prażuchy
Kto mnie zna ten wie że uwielbiam ziemniaki w każdej postaci (powinnam mieszkać w Poznaniu...). Prażuchy nauczył mnie robić Dziadek - to lekko gumowe kluchy z ziemniaków i mąki, koniecznie z dużą ilością okrasy - mogą z powodzeniem występować w obiedzie jako zamiennik puree/kopytek/klusek śląskich/ziemniaków z wody. Ja wciągam je najchętniej ze skarmelizowaną słodką cebulką i szklanką zsiadłego mleka, kefiru lub maślanki. Mniam!
niedziela, 12 marca 2017
Lunchboxy #49
Lubuję się w zupach ostatnio - stąd sporo ich również w pudełkach. No jaki inny obiad pomoże, gdy w marcu temperatura odczuwalna w dzień to -5? Czekam na wiosnę!
sobota, 11 marca 2017
Klopsiki w sosie chrzanowym
Gdyby to jeszcze był ozór (szukam go gdzie tylko mogę, tak samo jak nerek)! Klopsiki z mielonego mięsa są jednak prawie tak samo dobre - w pikantnym chrzanowym sosie, z ziemniaczkami które można z nim podziabać... Na szybki obiad!
niedziela, 5 marca 2017
Lunchboxy #48
Nie, absolutnie nie zaprzestałam noszenia do pracy pudełek - ba, brzuch o 12:30 zawsze głośno dopomina się już ciepłego posiłku. Wtedy zostaje nam wyliczanka, kto - ja czy Gosia - "idziemy podgrzać" :)
niedziela, 12 lutego 2017
Menu na szybką imprezę
Ręka Krzysia jest na tym zdjęciu jak jedna z pozycji menu - to raczej byłaby propozycja na Halloween ;) Zapraszam w każdym razie na kolejne imprezowe zestawienie pyszności - tym razem szybkich i niezobowiązujących :)
sobota, 11 lutego 2017
Sałatka na krakersach, z tuńczykiem
Ta sałatka interesowała mnie od pierwszego ujrzenia... Nie potrafiłam sobie wyobrazić takich lekko jednak nasiąkniętych krakersów w połączeniu z typowo sałatkowym trio: ser, jajko, tuńczyk. Powiem jedno: warto!
piątek, 10 lutego 2017
Tęczowy drink - na karnawał!
Gdy dostaliśmy buteleczkę likieru Curacao wiedziałam, że zrealizuję moje małe marzenie o kolorowych drinkach! Do barmanki jeszcze mi daleko ale wrażenie udało się zrobić :)
poniedziałek, 30 stycznia 2017
Łosoś pieczony ze świeżym ogórkiem
Tak, tak, też bym była zdziwiona - wszak to łosoś z mizerią na ciepło! Nigdy bym sama nie wpadła na ten pomysł gdyby nie lunch w Dolinie Charlotty - to tam próbowałam takiego właśnie połączenia i byłam nim zachwycona! Wierzcie lub nie, mizeria na ciepło jest naprawdę zaskakująca! Mało tego, u Znajomych jedliśmy zupę-krem ze świeżego ogórka na ciepło - również do powtórzenia! Zastanawiałam się, jaki dodatek pasować będzie najlepiej do tej delikatnej w smaku ryby i... nie wymyśliłam nic zbytnio, a że do ryby musiałam włączyć piekarnik padło na pieczone ćwiartki ziemniaczane. One są zawsze dobre!
czwartek, 26 stycznia 2017
Pyszne pizzerki nie tylko na imprezę
Jest taki lokalik w centrum Gdyni - "Gdyńska zapiekanka", który serwuje NAJLEPSZE - naprawdę! - jakie do tej pory jadłam zapiekanki. Są mięciutkie, pełne farszu i pikantne. Odtwarzam je często, czasem na bagietkach lub zwykłych kajzerkach a czasem, jak w przepisie poniżej, na drożdżowych plackach a'la pizza. Są hitem na każdej imprezie!
środa, 25 stycznia 2017
Szama do pudełka #8 - pomidorowa kasza jaglana z soczewicą i jajkiem
Takie połączenie odpowiada mi w 100%! Doprawiłam sobie tę mocno podrabianą szakszukę na pikantnie, zajadałam aż się uszy trzęsły!
poniedziałek, 23 stycznia 2017
5 produktów, które zamierzam wprowadzić do swojej diety
Są takie produkty, które chciałabym na stałe wprowadzić do diety. Nie dlatego, że to zachcianka, tylko głównie z powodu ich dobroczynnego działania na organizm. Może macie inne typy?
niedziela, 22 stycznia 2017
piątek, 20 stycznia 2017
Gołąbki z kapusty pekińskiej
Na przepis na gołąbki z kapusty pekińskiej natknęłam się ostatnio na Instagramie Doroty a że w lodówce spoczywała główka kapusty pekińskiej i paczka mielonego indyka nie zastanawiałam się długo, tym bardziej że przy tych gołąbkach sprawa wycinania głąba i obgotowywania główki znika!
środa, 18 stycznia 2017
Szama do pudełka #7 - makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
To jeszcze szybsza wersja tego przepisu, w dodatku bardziej fit bo bez śmietany a tylko z kapką aromatycznej oliwy (o ile podarujemy sobie ser ;) ). Świeży szpinak ma też więcej wartości odżywczych. Serdecznie polecam!
wtorek, 17 stycznia 2017
5 produktów, które zawsze mam w zamrażarce
Jest kilka rzeczy, które zawsze znajdują się w mojej zamrażarce. Korzystam przede wszystkim, gdy potrzebuję szybko przygotować coś do jedzenia. Niektóre rzeczy mrożę gdy jest na nie sezon aby móc z nich korzystać poza nim. polecam i Wam, bo przygotowanie takich produktów do mrożenia nie jest wcale czasochłonne.
poniedziałek, 16 stycznia 2017
Na kanapkę - faszerowana pierś z indyka
Ostatnio największe markety bardzo promują mięso z indyka. Skusiłam się więc i ja. Całkiem jestem zadowolona z tego zakupu, bo pokaźny kawałek mięsa upieczony ze szpinakowo - pomidorową wkładką bardzo zasmakował Mężowi. A zdecydowanie zdrowsza taka wędlina niż paczkowane plasterki. Polecam!
niedziela, 15 stycznia 2017
Lunchboxy #46
czwartek, 12 stycznia 2017
Cztery niezawodne sałatki na imprezy
Wigilijka, która jest corocznym spotkaniem naszej paczki ze studiów w okresie Bożego Narodzenia, w minione Święta stała się imprezą sałatkową. Każdy miał przynieść po 2 dania i tak na stole wylądowały 4 sałatki ;) na dodatek każda z kurczakiem i kukurydzą (o majonezie nie wspomnę...). Przepisy zebrałam więc od moich koleżanek i publikuję poniżej. Sałatki są świetnym daniem imprezowym, dlatego polecam wypróbowanie ich na swoich imprezach, szczególnie tych zbliżających się - karnawałowych!