poniedziałek, 21 listopada 2016

Spaghetti z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami



Nie wiem jakim cudem ten przepis uchował się jeszcze od publikacji na blogu?! Wszak to mój ulubiony makaron! Najprostsze i najpyszniejsze danie, którego przygotowanie jest niewspółmiernie szybkie w stosunku do satysfakcji z konsumpcji ;) 

Składniki na 3-4 porcje
400g makaronu (u mnie spaghetti tricolore)
2 pojedyncze piersi kurczaka
paczka mrożonego szpinaku
kubek śmietany 12%
8 połówek suszonych pomidorów
sól, 3 ząbki czosnku
łyżka oleju do smażenia
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej, krótko smażymy. Dodajemy szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek, dusimy pod przykryciem do rozmrożenia szpinaku. Dodajemy pokrojone w paseczki pomidory. Do śmietany dodajemy kilka łyżek wody z gotującego się makaronu aby ją zahartować. Wlewamy na patelnię, mieszamy, dodajemy odcedzony już makaron. Przykrywamy na 10 minut aby smaki się przeniknęły a makaron wchłonął nadmiar sosu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz