niedziela, 27 listopada 2016

Pomarańczowe kruche ciasteczka z makiem


Nabrałam ochoty na ciasteczka z makiem. Postanowiłam już wprowadzić nieco świątecznej atmosfery i dodałam do nich jeszcze skórkę pomarańczową. Idealne do kawy!
Przepis z kuchni Lidla, zmodyfikowany
350g mąki pszennej (u mnie chlebowa)
120g cukru pudru
30g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
35 g suchego niebieskiego maku
5 łyżek jogurtu
3 żółtka
40g masła
skórka otarta z 1 pomarańczy
Suche składniki wysypujemy na stolnicę, robimy zagłębienie i dodajemy składniki mokre. Zagniatamy szybko ciasto, wałkujemy na grubość około 4mm i wycinamy ciasteczka. Układamy na blasze wyłożonej papierem w małych odstępach i pieczemy w temperaturze 150 stopni do zrumienienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz