poniedziałek, 27 lipca 2015

Cukinie faszerowane kurczakiem, kaszą i groszkiem, z pomidorami


Sezon na cukinię w pełni, więc regularnie uzupełniam jej zapasy... Były już placki, przyszedł czas na faszerowanie a wszystko przez to, że został mi gotowany kurczak z zupy a dla mnie faszerowana cukinia to idealne jego wykorzystanie!

niedziela, 19 lipca 2015

Festiwal Food Trucków Gdańsk - relacja


W bieżący weekend, na postindustrialnych terenach Stoczni Gdańskiej odbywa się w Gdańsku  Czwarty Festiwal Smaków Food Trucków. Organizatorzy spędzili w jedno miejsce naprawdę sporą ilość pięknie stylizowanych aut, z których sprzedawane jest jedzenie - zapach jest nieziemski, od samego wejścia zrobiliśmy się głodni. I jak tu wybrać między kilkoma rodzajami burgerów, zapiekanek, naleśnikami, pizzą z prawdziwego pieca, wegetariańskimi falafelami, węgierskimi, meksykańskimi czy hiszpańskimi przysmakami?

sobota, 18 lipca 2015

Gołąbki z kaszą i brokułami


Oto trzecia moja propozycja z młodą kapustą - ją zrobiłam jako pierwszą, bo potrzebne mi były wierzchnie liście - te największe i najbardziej miękkie. Plus jest taki, że kapusty nie trzeba wcześniej obgotować, bo młode liście są miękkie i łatwo oddzielają się od reszty główki. Nietypowy dodatek do farszu to brokuły - zawsze to zdrowiej i smaczniej z dodatkową zieleniną.

Tort kokosowy z truskawką, białą czekoladą i wafelkami


Okazji do zrobienia tego tortu było mnóstwo:
- pierwsze w życiu zwolnienie lekarskie w pracy
- rok prowadzenia bloga który u mnie minął bez echa...
- druga rocznica ślubu, której również hucznie nie obchodziliśmy
- końcówka sezonu truskawkowego
- przyjemność z rzucania biszkoptem o podłogę
i tak można by jeszcze długo, choć tak naprawdę dla mnie większej okazji do zrobienia tortu nie potrzeba... Ten wymarzyłam sobie na białym biszkopcie, nasączonym malibu, z warstwą truskawkowej żelki, z chrupką z wafelków w białej czekoladzie, z kokosowym kremem z bezą i miały być jeszcze mleczne draże, ale po otworzeniu paczki okazały się być oblane mleczną czekoladą co nie pasowało mi zupełnie do koncepcji - draże więc wypadły z planu - chociaż pomysł użycia ich w torcie jako chrupiący składnik kremu bardzo mi się podoba - na pewno go jeszcze wykorzystam!

piątek, 17 lipca 2015

Kapusta na krótko z pomidorami i klopsikami


Druga część młodej główki kapusty wylądowała w garnku, razem z innymi warzywami i klopsami - potem została zjedzona z młodymi ziemniaczkami z wody z masłem. Komplement dostałam od Męża, że moja kapusta na krótko "ma smak", i że to chyba dzięki pomidorom. Ja taką kapustę zapamiętałam z Maminej kuchni - tu tylko starałam się ją odtworzyć.

Zupa jarzynowa z brokułami i kapustą


Z jednej główki młodej kapusty zrobiłam 3 dania - to pierwsze z nich. Zupa jarzynowa, przypominająca trochę krupnik przez dodatek kaszy jęczmiennej, nawet bez zabielenia dobrze smakuje - polecam, bo jest też dość szybka w przygotowaniu.

poniedziałek, 13 lipca 2015

Racuchy bananowe z cynamonem i czekoladą


Miałam ochotę na placek, taki jak owocowy, ale bez owoców, a z cynamonem. Wpadłam jednak, dzięki bananom, na racuchy - teraz nie mogę się ruszyć... Potrzebny będzie tydzień jeżdżenia na rowerze, żeby to wszystko spalić... Ale warto było! Na deszczowe popołudnie jak znalazł.

niedziela, 12 lipca 2015

Kiwikiwikiwi i mięta. Sorbet!


Właściwie to cały przepis na sorbet jest już w tytule :) Można go trochę dosłodzić, cukrem lub miodem. Dla miłośników kiwi - niezastąpiony! Nauczyłam się ponadto obierać kiwi tak jak awokado - przekrawam je na 2 połówki i oddzielam łyżeczką samą brązową skórkę - jednak udaje się to tylko przy naprawdę dojrzałych i miękkich owocach. Na szczęście nawet najbardziej twarde sztuki po kilku dniach leżakowania stają się miękkie.

Potrawka z soczewicy z cukinią i ryżem


Po wszystkich grillowanych karkówkach i kiełbasach, na myśl o mięsie odechciewa mi się jeść... Stąd na obiad dzisiaj prosta, czteroskładnikowa, jednogarnkowa potrawka, zupełnie wegetariańska.

czwartek, 9 lipca 2015