niedziela, 14 sierpnia 2016

Shakshuka


O najlepszym przeznaczeniu takiego śniadania mówi godzina zrobienia mu przeze mnie zdjęć - było to w okolicy piętnastej... Śniadanie z tak dużą ilością pomidorów nadaje się świetnie na kaca a przygotowałam je właśnie po imprezie, gdy w końcu zwlekliśmy się z łóżek. Jajka sadzone na sosie pomidorowo-paprykowym to popularne danie kuchni arabskiej. Teraz popularne także w naszym domu!

 Dla 4 osób:
1 cebula
1 papryka
puszka pomidorów
łyżka oleju
4-5 jajek
oregano
tymianek
sól, pieprz, słodka sproszkowana papryka, chilli, szczypta cukru
Pokrojoną drobniutko cebulę szklimy na oleju. Dodajemy pokrojoną drobno paprykę i smażymy aż nieco zmięknie. Dodajemy pomidory, przyprawiamy i dusimy aż nieco odparuje i zgęstnieje. Wbijamy ostrożnie jajka i czekamy aż się zetną. Podajemy z pieczywem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz