wtorek, 28 kwietnia 2015

Ciasto marchewkowe


Na blogi z impetem wkraczają truskawki i rabarbar w lekkich wiosennych ciastach - ja za to zdecydowałam się na jesienno-zimowe, mięciutkie ciasto marchewkowe - i nie żałuję (wszak w rabarbar zamierzam zaopatrzyć się w sobotę na rynku...), jest wilgotne, pachnące cynamonem, z chrupiącymi orzechami... Dobre na każdą porę roku!

Na 1 małą keksówkę:

2/3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
Powyższe składniki wymieszać w misce i przesiać na papier.
2 jajka
1/3 szklanki oleju
3 średnie marchewki
szklanka orzechów włoskich
Jajka roztrzepać z olejem. Dodać przesiane składniki, startą na drobnych oczkach marchewkę i grubo posiekane orzechy.
Przelać do blaszki, piec około 40 minut w temperaturze 175 stopni.
Posypać cukrem pudrem.



Marchewkowy zawrót głowy

1 komentarz: