niedziela, 9 lipca 2017

Pieczone klopsiki z bobu


Najlepiej smakowałyby w tortilli, z sałatą lodową, ogórkiem, pomidorem i sosem czosnkowym. Na obiad podałam je jednak z ziemniakami. Są naprawdę dietetyczne i zdrowe!

Na około 20 klopsów:
1/2 kg ugotowanego bobu
3 łyżki zmielonych płatków owsianych
4 łyżki zmielonej kaszy jaglanej lub mąki jaglanej
3 łyżki oleju
pół szklanki wody
sól, pieprz
Bób w łupinach mielimy lub blendujemy z olejem i wodą. Mieszamy z pozostałymi składnikami, odstawiamy na 15 minut.
Zwilżonymi w zimnej wodzie rękoma formujemy klopsiki wielkości moreli i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz