piątek, 15 września 2017

Żurek z chrzanem


Taki żurek lubię najbardziej - kwaśny, ostry, gęsty. Najchętniej do swojej porcji wrzucam jeszcze połamane na kawałki kromki chleba. 

Na 8-10 porcji
800g ziemniaków
6 białych kiełbas
1 duża cebula
3 łyżki majeranku
pół litra zakwasu (+ u mnie szklanka żytniego zakwasu na chleb)
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki chrzanu
8 jajek
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy. Posiekaną cebulę rumienimy na patelni i dorzucamy do ziemniaków. W połowie gotowania wrzucamy pokrojoną w plasterki kiełbasę, majeranek i zakwas. 
Czosnek obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Dodajemy pod koniec gotowania wraz z chrzanem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz