poniedziałek, 13 czerwca 2016

Truskawkowy deser na biszkopcie


Nie do końca sernik na zimno, niecałkiem tort, niezupełnie deser... Za to truskawkowy w całej swojej krasie. W dodatku z kokosem - ba, nawet z kokosowym puddingiem z tapioki! Kwintesencja sezonu truskawkowego, na letnie popołudnie jak znalazł!

Okrągła blaszka o średnicy 26cm

Biszkopt lekko kokosowy:
3 jajka
pół szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
3 łyżki wiórków kokosowych
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, potem żółtka. Przesiewamy mąkę z proszkiem. Dodajemy do masy razem z wiórkami i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
Przelewamy do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy do zrumienienia (około 25 minut). Wyciągamy i upuszczamy w formie na podłogę z wysokości kolan. Studzimy.

Żelka truskawkowa:
1,5 szklanki truskawek
łyżka cukru pudru
łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach wrzątku
Truskawki blendujemy z cukrem, dodajemy żelatynę, mieszamy. Odstawiamy do lekkiego zgęstnienia.

Masa śmietankowa:
kubeczek (330ml) śmietany 30%
1 galaretka truskawkowa
szklanka truskawek
Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody. Studzimy.
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach przez 1,5 minuty. Dodajemy chłodną galaretkę, miksujemy.
Z masy odkładamy 1/3 a do pozostałej części dodajemy pokrojone w drobną kostkę truskawki.

Kokosowy pudding z tapioki
3/4 szklanki tapioki
pół puszki mleczka kokosowego
szklanka wody
łyżka cukru
Perełki zalewamy mleczkiem i wodą, dodajemy cukier, odstawiamy na 20 minut. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu często mieszając, do lekkiego zgęstnienia. Studzimy.

Wystudzony biszkopt układamy na paterze i zapinamy obręcz. Wylewamy lekko zgęstniałą żelkę, rozsmarowujemy równomiernie, odstawiamy do lodówki do stężenia.
Na żelkę wylewamy masę śmietankową z truskawkami, ponownie odstawiamy do stężenia.
Na ciasto wylewamy pudding z tapioki, wygładzamy, wykładamy pozostałą część masy śmietankowej. 
Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

Ponadto:
1 galaretka truskawkowa
duże truskawki do dekoracji
wiórki kokosowe do obsypania

Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody. Studzimy i schładzamy, aż zacznie tężeć. Na cieście układamy truskawki, wylewamy galaretkę. Chłodzimy do całkowitego stężenia.
Zdejmujemy obręcz, obsypujemy boki wiórkami kokosowymi.






Przepis został stworzony jako urodzinowe ciacho dla Akademii Kulinarnej Whirpool:  


w ramach konkursu z okazji jej trzecich urodzin.

A jak urodziny, to muszą być życzenia! Abyście nigdy nie tracili zapału do pałaszowania, sił do gotowania a inspiracje czerpali ze spotkanych na swojej kulinarnej ścieżce ludzi, bo przecież najważniejsze w gotowaniu jest, aby mieć dla kogo wkładać w nie serce!

3 komentarze: