sobota, 11 czerwca 2016

Jaglane leniwe kluski


Leniwe kluski to dla wielu smak dzieciństwa - stąd u mnie, choć "unowocześnione", bo ziemniaki zamieniłam na kaszę jaglaną, to na talerzu po Babci... Takimi kluskami, z sosem pieczarkowym (bo na słono też są super), poczęstowała mnie Przyjaciółka, której bardzo dziękuję za pomysł :)

Składniki na 4 porcje:
szklanka kaszy jaglanej
kostka twarogu
około 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Kaszę gotujemy i studzimy. Blendujemy z twarogiem na gładką masę. Dodajemy stopniowo mąkę i zagniatamy. Rolujemy wałek, odkrawamy plasterki, spłaszczamy. Wrzucamy partiami do wrzątku i gotujemy minutę od wypłynięcia.
Można jeść od razu, z dowolnym sosem lub na słodko, z masełkiem, cukrem, jogurtem owocami.
Świetnie smakują też odsmażone na maśle, z brązowym cukrem.



1 komentarz: