poniedziałek, 5 grudnia 2016

Mięsna zapiekanka z groszkiem i batatami


Mąż już drugi dzień nie może się nachwalić tej zapiekanki! A ja tak czułam właśnie, że połączenie słodkich batatów z groszkiem i delikatnie słodkim sosem pomidorowym to będzie strzał w 10 - nie pomyliłam się...

Składniki na 4 porcje:
2 duże bataty
400g mięsa mielonego (u mnie indyk)
puszka groszku
2 cebule
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
oregano
słodka papryka
łyżka miodu
sól, pieprz
Bataty obieramy, kroimy w drobną kostkę i mieszamy z mięsem, groszkiem, słodką papryką i oregano. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wyrównujemy. 
Obrane i pokrojone w kostkę cebule delikatnie rumienimy na łyżce oleju. Dolewamy pół szklanki wody i dodajemy koncentrat i miód. Chwilę gotujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy zapiekankę.
Pieczemy ją przez 40 minut w temperaturze 150 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz