sobota, 17 czerwca 2017

Drożdżówki z serem i lukrem


Zawsze lubiłam drożdżówki z serem, z tym kwaskowatym wkładem kontrastującym ze słodkim lukrem. Wkładem, którego zawsze było mi za mało...Postanowiłam sama zrobić takie drożdżówki, w których sera będzie niemal tyle samo co ciasta. Metodą prób i błędów - udało się!

Składniki na około 18 (u mnie 2 blachy po 9) drożdżówek:
ciasto drożdżowe z tego przepisu
pół kilo sera sernikowego z wiaderka
ziarenka z połowy laski wanilii
4 łyżki cukru pudru
Ciasto zagniatamy jak w przepisie. Dzielimy na pół, z każdej połowy formujemy wałek i dzielimy na 9 części. Każdą część wałkujemy w kulkę i rozpłaszczamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Ser mieszamy z cukrem i wanilią.
W wyrośniętych bułeczkach robimy głębokie prawie do samej blaszki dołki, zostawiając 1cm obwódkę ciasta dookoła. Do takiego dołka mieściła mi się jedna wielka łyżka sera. Po napełnieniu serem bułeczek wstawiamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika na około 40 minut (do zrumienienia).

Lukier:
6 łyżek cukru pudru
odrobina wrzątku
Cukier ucieramy z wodą, polewamy ostudzone drożdżówki.

1 komentarz:

  1. Kocham takie drożdżówki! :)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń