niedziela, 11 czerwca 2017

Pieczone ziemniaki w mundurkach i kurczak z miodem


Podobno przepis na idealne frytki to wpierw ugotowanie ziemniaków, potem ich podwójne smażenie... Ja ograniczyłam się do ugotowania ziemniaków w mundurkach i podpieczenia pod grillem w piekarniku. Też są super! Na pewno plusem jest to, że krócej trzymamy je w piekarniku, nie parują tak bardzo i są w środku równomiernie miękkie. Kurczak natomiast jest marynowany w mojej ulubionej kombinacji, co nadaje mu słodko-słonego smaku. Proste i pyszne!


Pieczone ziemniaki w mundurkach
porcja dla 4 osób
1,5 kg ziemniaków
4 łyżki oleju
2 łyżki mieszanki przypraw
łyżka za'ataru
Ziemniaki gotujemy w mundurkach (bez soli) i studzimy.
Przekrawamy ziemniaki na ósemki (razem ze skórką) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do spodu. Polewamy olejem i posypujemy przyprawami.
Blachę wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika pod górną grzałkę na funkcji grill na 15 minut lub na funkcji termoobieg na 10 minut.

Kurczak z miodem i papryką
porcja dla 4 osób
mięso z 8 udek kurczaka
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu
łyżeczka czosnku granulowanego
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
szczypta płatków chilli
Mięso mieszamy dokładnie ze wszystkimi przyprawami. Dobrze jest odstawić je na min godzinę do lodówki - ale nie trzeba. Zamarynowane i w temperaturze pokojowej mięso wkładamy do piekarnika (może być zimny) i pieczemy w temperaturze 150 stopni najpierw z przykryciem 20 minut (od momentu osiagnięcia w piecu docelowej temperatury), potem bez przykrycia jeszcze 15-20 minut.

Prosta surówka z ogórków kiszonych
porcja dla 4 osób
4 duże albo 8 małych ogórków kiszonych
pół cebuli
2 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego
szczypta pieprzu
Duże ogórki kroimy w półplasterki, małe w plasterki, cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Mieszamy warzywa z olejem i pieprzem.

1 komentarz: