sobota, 8 lipca 2017

Bób z kurkami i koperkiem


Nie, nie jest to mój autorski pomysł - inspirację znalazłam w książce Dominiki Wójciak "Warzywo" (którą, swoją drogą, uwielbiam). W połączeniu z zimnym, cierpkim kefirem, młodymi ziemniaczkami, jajkiem sadzonym z płynnym żółtkiem - poezja :)

Składniki dla 2 osób:
1/2 kg bobu
2 garście kurek
pół małego pęczka koperku
łyżka masła
sól, pieprz

2 jajka
młode ziemniaki z wody
kefir lub maślanka

Bób wrzucamy do wrzątku i gotujemy do miękkości lub gotujemy na parze.
Masło rozgrzewamy na patelni, wrzucamy umyte i pokrojone kurki, krótko smażymy na dość dużym ogniu. Wyłączamy gaz, dodajemy bób, posiekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z młodymi ziemniaczkami z wody, jajkiem sadzonym i kefirem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz