piątek, 26 grudnia 2014

Rożki z bitą śmietaną


Już chciałam pisać, że w wirze świątecznych wizyt i odwiedzin rurki nie doczekały się zdjęć w postaci nabitej śmietaną - na szczęście przypomniało mi się od zdjęciach niezastąpionej Ani, która nie dość że śmietaną je napełniła, to jeszcze sfotografowała - dziękuję!

Na około 60 rurek:
kostka masła
500g mąki
250g śmietany 18%
cukier do obtoczenia
śmietana 36% do wypełnienia
2 łyżki cukru pudru
Do mąki dodajemy pokrojone w małe kawałki zimne masło i śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. Chłodzimy w lodówce. Odrywamy 1/3 ciasta i wałkujemy najcieniej jak się da. Tniemy w paski około 1,5cm szerokości i nawijamy na foremki do rurek. Obtaczamy w cukrze (jeżeli nie chce się przyklejać bo paseczki zdążyły trochę wyschnąć lekko smarujemy mlekiem) i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Pierwszą partię piekłam w pozycji pionowej, ale lepiej wychodzą na leżąco.


Napełniamy tuż przed podaniem ubitą kremówką, do której pod koniec dodałam 2 łyżki cukru pudru (przesianego).



2 komentarze: