sobota, 13 grudnia 2014

Piernikowe ciasteczka


Możecie się dziwić, możecie drwić, ale ja klasycznych pierniczków nie lubię... Owszem, lubię korzenny smak, doceniam dodatek miodu - jednak pierniczki kojarzą mi się z twardymi ciastkami, oblanymi zbyt dużą ilością słodkiego lukru i jeszcze słodszymi ozdobami w niego wklejonymi. Tutaj przedstawiam przepis, który celowo nazwałam piernikowymi ciasteczkami a nie wprost piernikami, bo ciasteczka są od razu miękkie, wilgotne i oczywiście można je polukrować - jak kto lubi. A co dla mnie najważniejsze - wykonanie ciasta zajmuje mniej czasu niż samo pieczenie się ciastek. Serdecznie polecam taką alternatywę! A do Świąt też doczekają, zamknięte w szczelnym pojemniku.


Składniki na 3 blaszki pierniczków:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka przyprawy korzennej
pół łyżeczki cynamonu
1 łyżka kakao
2 jajka
3 łyżki płynnego (lub rozpuszczonego, np w mikrofalówce) miodu
100g masła (również rozpuszczonego, np razem z miodem)
Wyjmujemy dużą miskę. Kładziemy na nią sitko. Wysypujemy wszystkie sypkie składniki i przesiewamy. Dokładamy całe jajka i przestudzony miód z masłem. Mieszamy łyżką do połączenia się składników (aby nie oblepić sobie całych rąk), wysypujemy na blat lub stolnicę i szybko zagniatamy. Włączamy piekarnik aby się nagrzał. I już można wałkować i wykrawać! Ja starałam się wałkować dość grubo, około 4-5mm. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.





Słodki PrezentKorzenne przysmakiŚwiąteczne słodkości!

zBLOGowani.pl

2 komentarze:

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń