środa, 9 września 2015

Tarta z porem i łososiem


Taki będzie jutro obiad! Nie doczekam się chyba aż go zjem, tym bardziej że w planie jest powrót raczej w godzinach wczesnowieczornych... Tarta nie jest wymagająca w przygotowaniu, natomiast efekty są niewspółmiernie pyszne w stosunku do poświęconego na jej upieczenie czasu!

Ciasto:

1,5 szklanki mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
100g margaryny
1/3 szklanki wody
Składniki szybko zagniatamy. Rozwałkowujemy i wylepiamy blaszkę. Nakłuwamy widelcem, aby równomiernie urosło. Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 175 stopni piekarnika i podpiekamy przez 10 minut.
Farsz:
biała część pora
200g łososia
200g śmietany 18%
1 jajko
sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa
olej
Pokrojonego w talarki pora podsmażamy na łyżce oleju. Śmietanę mieszamy z jajkiem i przyprawami, dodajemy podsmażony por. Wykładamy na podpieczony spód, na wierzchu układamy łososia pokrojonego w półcentymetrowe paski. Pieczemy około 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz