niedziela, 19 czerwca 2016

Bitki z łopatki w sosie własnym


Łopatkę kupił mi Mąż. Jakie to romantyczne... ;) Przerobiłam ją na bitki. Wyjątkowo dobre bitki! W towarzystwie kalafiora, groszku i młodych ziemniaków - pyszny obiad na początek lata!

Na 4 porcje:
600-700 g łopatki wieprzowej
1 cebula
sól, pieprz
gałka muszkatołowa - pół łyżeczki
po łyżce: czosnku, majeranku, tymianku i oregano
łyżka mąki
gorąca woda
łyżka smalcu
Łopatkę pozbawiamy ścięgien i błonek, dzielimy na kotlety, bardzo mocno rozbijamy.
Na patelni rozgrzewamy bardzo mocno smalec i smażymy porcje mięsa prawie do przypalenia z obu stron. Dokładamy pokrojoną cebulę, podsmażamy. Posypujemy wszystkimi, poza solą, przyprawami i dolewamy około szklanki gorącej wody. Dusimy około godzinę pod przykryciem. 
Łyżkę mąki rozrabiamy w pół szklanki wody, cienką strużką wlewamy do mięsa, mieszamy, dusimy jeszcze 10 minut, na koniec solimy.
Kalafior i groszek ugotowałam na parze nad ziemniakami.



2 komentarze:

  1. Przepis prosty, danie bardzo smaczne. Polecam dla tych którym brak pomysłu na wieprzowine.

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiem tak. Przepyszne. Dzięki za pomysł!!!!!

    OdpowiedzUsuń