czwartek, 28 lipca 2016

Gulasz z łopatki z selerem


Uwielbiam duszony lub pieczony seler. Taka wersja gulaszu jest niecodzienna i wyjątkowo smaczna - seler nadaje mu kremowej konsystencji i delikatnie słodkiego smaku. Warto wypróbować!

Dla 2 osób:
300 g wieprzowiny (np łopatki)
1 duża cebula
400g korzenia selera
łyżka tymianku
łyżka smalcu do smażenia
sól i pieprz
Rozgrzewamy porządnie smalec na patelni i wrzucamy pokrojone mięso. Obsmażamy. Dodajemy pokrojoną w grubą kostkę cebulę i tymianek. Podsmażamy 2 minuty, po czym dodajemy starty seler i chwilę smażymy. Dodajemy pół szklanki gorącej wody, przykrywamy i dusimy 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, doprawiamy solą i pieprzem i odparowujemy nadmiar wody. Podajemy z ziemniakami lub kaszą i ogórkiem kiszonym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz