sobota, 23 lipca 2016

Pieczone ziemniaki i kalafior


Pieczone ziemniaki przedstawiałam już kilkakrotnie (tutaj, tutaj bądź tutaj) ale pieczonego kalafiora jeszcze nie próbowałam - i żałuję tylko, że tak późno zdecydowałam się na upieczenie tego kwiatu - w połączeniu z orientalną przyprawą smakuje super! Pomysł na upieczenie kalafiora ponownie zapożyczyłam z Warzywa Dominiki Wójciak.

młode ziemniaki - około 5-6 sztuk
pół główki kalafiora
3 łyżki oleju
sól
arabska mieszanka przypraw - 1 łyżka
opcjonalnie szczypta płatków chilli
Ziemniaki myjemy, kroimy na kawałki (bez obierania) i wrzucamy do miski.
Kalafiora dzielimy na różyczki i dorzucamy do ziemniaków.
Polewamy warzywa olejem, delikatnie solimy i dodajemy przyprawy. Mieszamy aż warzywa będą obtoczone w przyprawach.
Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do temperatury 150 stopni piekarnika - kalafior na 10-15 minut, ziemniaki na około 20-25. Mieszamy warzywa w trakcie pieczenia.

1 komentarz:

  1. Kocham pieczone ziemniaki, ale kalafiora jeszcze nie jadlam!

    OdpowiedzUsuń