środa, 8 października 2014

Najlepszy obiad - kurczak ze szpinakiem i pieczone warzywa


Kurczak z mocno czosnkowym szpinakiem, słodka pieczona marchewka i chrupiące ziemniaki, których obieranie (którego bardzo nie lubię) sobie daruję - a to jeszcze poprawia ich smak. To, co lubimy najbardziej - prosty, szybki i zdrowy obiad! 


Składniki dla 2 osób:
1 pojedyncza pierś kurczaka
ok. 150g mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
5 marchewek
10 małych ziemniaczków
suszony tymianek i oregano
2 łyżki oleju
sól, pieprz
Pierś dzielimy na 2 podłużne kawałki i cieniutko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Szpinak wkładamy do garnuszka, solimy i gotujemy do odparowania całej wody, dodajemy starty czosnek. Szpinak wykładamy na mięso, zwijamy ciasno, układamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym.
Marchewki obieramy i kroimy na 5cm połówki lub ćwiartki (przy grubych okazach), ziemniaki dokładnie szorujemy i przekrawamy na pół. Wszystko mieszamy w misce z olejem, tymiankiem, oregano i solą, przesypujemy na blachę.
Pieczemy wszystko razem w temperaturze 175 stopni przez około 30 minut na termoobiegu lub często otwieramy piekarnik aby wypuścić parę by warzywa były chrupiące.




1 komentarz:

  1. Wyszlo pyszne!
    zmienilam tylko to ze dodalm ostrej papryczki do szpinaku

    OdpowiedzUsuń