wtorek, 28 października 2014

Czekoladowo - kokosowe niebo


Ciasto było sposobem na wykorzystanie mleczka kokosowego zalegającego w szafce. Rezultat jest taki, że przy najbliższej okazji zaopatrzę się w cały jego zapas aby zawsze móc upiec to ciasto. Przygotowanie jest całkiem proste a smak, szczególnie jeszcze ciepłego ledwo wyjętego z pieca, oraz zapach jaki wydobywa się z piekarnika podczas pieczenia, są tak nieziemskie, że całe ciasto bez wątpienia zasługuje na niebiańską nazwę! W oryginale ciasto było przełożone kremem kokosowym ale ja zamiast tego dodałam wiórki do polewy i jestem zdania, że to było dobre posunięcie!


Składniki:
60 g gorzkiej czekolady
60 g kakao
200 ml wrzącej wody
160 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g masła
230 g drobnego cukru do wypieków (lub nieznacznie mniej)
2 jajka
250 ml mleka kokosowego, w temperaturze pokojowej

Czekoladę i kakao umieścić w miseczce, zalać wrzącą wodą. Wymieszać, do rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiej masy. Przestudzić. Mąkę, proszek, sól - przesiać. Cukier wsypać do misy miksera, dodać roztopione masło, krótko zmiksować. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do uzyskania puszystej i jasnej masy. Powoli wlewać mleko kokosowe, na przemian z przestygniętą czekoladą; zmiksować. Dodać przesiane suche składniki, zmiksować tylko do połączenia się składników. Blachę (u mnie prostokątna około 20x30 ale mogłaby być mniejsza) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać gotową masę, piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.

Polewa:
150ml mleczka kokosowego
60g gorzkiej czekolady
5 łyżek wiórków kokosowych
łyżka cukru

Czekoladę rozpuścić w podgrzanym mleczku z cukrem, dodać wiórki. Ostudzić, polać ciasto.






4 komentarze:

  1. Ciasto wygląda trochę jak brownie więc na pewno jest fajne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jadłam, więc śmiało mogę polecić :)

    OdpowiedzUsuń