środa, 27 lipca 2016

Serek kremowy z jogurtu greckiego - labneh


Przepis znalazłam zarówno u Minty w jej Śniadaniach, jak i u Dominiki w Warzywie. Jak mogłam nie spróbować? Z serków kremowych zazwyczaj rezygnowałam ze względu na zagęstniki i sztuczne dodatki. Teraz mam swój, tylko z mleka i śmietanki, z których składał się jogurt grecki. I to z ulubionymi przyprawami!
2 duże opakowania jogurtu greckiego (bez sztucznych dodatków i mleka w proszku)
pół łyżeczki soli
Jogurt mieszamy z solą i wylewamy na sitko wyłożone 3 warstwami gazy. Stawiamy sitko na misce i wstawiamy do lodówki na minimum 2 dni. Z jogurtu wydzieli się woda i powstanie z niego gęsty serek. Można z niego utoczyć kulki, obtoczyć w przyprawach (u mnie czosnek, papryka słodka, płatki chilli, pieprz, oregano) i zalać oliwą w szczelnym pojemniku. Można nim smarować pieczywo, dodawać do sałatek, rozkruszać na pizzy czy podpłomykach... Zastosowań jest wiele!



1 komentarz:

  1. Oj, mam tak samo - ciężko mi kupić serek bo zawsze w nim są jakieś podejrzane składniki. Nie mówiąc o jogurcie z mlekiem w proszku... Na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń