piątek, 20 stycznia 2017

Gołąbki z kapusty pekińskiej


Na przepis na gołąbki z kapusty pekińskiej natknęłam się ostatnio na Instagramie Doroty a że w lodówce spoczywała główka kapusty pekińskiej i paczka mielonego indyka nie zastanawiałam się długo, tym bardziej że przy tych gołąbkach sprawa wycinania głąba i obgotowywania główki znika!

Na ok. 10 gołąbków:
10 liści kapusty pekińskiej
2 woreczki ryżu (u mnie brązowy)
400g mięsa mielonego
2 łyżki ziół suszonych
ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Sos:
słoiczek koncentratu pomidorowego
łyżka mąki
pół szklanki wody
szczypta cukru
sól i pieprz
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy.
Mięso mieszamy z przyprawami i ryżem. 
Z liści kapusty skrawamy warstwę grubego białego nerwu aby liście dały się swobodnie zawinąć. Układamy na liściu porcję farszu i zawijamy, układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy pół szklanki wody, przykrywamy i pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 30 minut.
Mąkę mieszamy z wodą, dodajemy koncentrat, cukier i doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy gołąbki i pieczemy jeszcze 10 minut.
Podawałam z kremowym puree z koperkiem ale można zajadać z chlebem lub solo.

1 komentarz:

  1. dodajcie dwie lyrzki soku z ogorkow kiszonyh albo lyzke octu to liscie sie sie wam nie rozwalo waldek

    OdpowiedzUsuń