niedziela, 31 maja 2015
Kompot z rabarbaru
Nie pamiętam twojego imienia,
koloru twoich włosów, oczu.
Nie wiem, kiedy to było,
gdzie, przy jakiej okazji.
Czasami tylko, ostrożnie
wydobywam z pamięci
ten gest, z jakim postawiłaś
przede mną kompot z rabarbaru.
I zaraz, przerażony,
chowam w panice ruch twojej ręki
z powrotem w niepamięć,
aby nie zwariować z czułości.
SDM - Kompot z rabarbaru sł. Jan Rybowicz
2 laski rabarbaru
3 łyżki cukru
1l wody
cytryna, mięta, lód
Rabarbar pokroić w 2-3cm kawałki i zasypać cukrem, zalać wodą i gotować około 15 minut. Po wystudzeniu przecedzić przez gęste sito (ja dodatkowo położyłam na nim ręcznik kuchenny), podać z plastrami cytryny, miętą i lodem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz