środa, 3 czerwca 2015

Ciasto z rabarbarowym budyniem i truskawkami


Marzył mi się budyń rabarbarowy... Udało się go stworzyć! W połączeniu z kruchym ciastem i truskawkami - pychota! W sam raz pasuje na wycieczkę na plażę - z której zdjęcia zamieszczam na końcu posta.

Ciasto:
2 szklanki mąki
pół szklanki cukru
pół kostki margaryny
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy.
Pozostałe składniki zagniatamy aż powstaną okruszki. 2/3 ciasta wykładamy na blaszkę o wymiarach 20x25cm i lekko dociskamy. Podpiekamy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Rabarbarowy budyń i truskawki:
1 opakowanie budyniu waniliowego
pół litra mleka
4 łyżki cukru
szklanka rabarbaru z kompotu
300g truskawek
Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu dodając 4 łyżki cukru. Mieszamy z rabarbarem.
Truskawki obieramy z szypułek i kroimy na ćwiartki.
Budyń wykładamy na spód, układamy na nim truskawki, smarujemy pianą z białek i kruszymy resztę ciasta. Podpiekamy jeszcze około 20 minut do zrumienienia ciasta.




Plaża w Sobieszewie:










Rabarbarowa rewolucja Milion Smaków Truskawek - druga edycja

2 komentarze: