niedziela, 31 maja 2015

Kompot z rabarbaru


Nie pamiętam twojego imienia,
koloru twoich włosów, oczu.
Nie wiem, kiedy to było,
gdzie, przy jakiej okazji.

Czasami tylko, ostrożnie
wydobywam z pamięci
ten gest, z jakim postawiłaś
przede mną kompot z rabarbaru.

I zaraz, przerażony,
chowam w panice ruch twojej ręki
z powrotem w niepamięć,
aby nie zwariować z czułości.


SDM - Kompot z rabarbaru sł. Jan Rybowicz

2 laski rabarbaru
3 łyżki cukru
1l wody
cytryna, mięta, lód
Rabarbar pokroić w 2-3cm kawałki i zasypać cukrem, zalać wodą i gotować około 15 minut. Po wystudzeniu przecedzić przez gęste sito (ja dodatkowo położyłam na nim ręcznik kuchenny), podać z plastrami cytryny, miętą i lodem.





Rabarbarowa rewolucja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz