niedziela, 3 maja 2015

Tarta ze szparagami i szynką


Szparagi to była jedna pozycji do spróbowania na mojej liście kulinarnej. Pół pierwszego w życiu pęczka użyłam do tarty - delikatnej, kremowej, wiosennej - wartej spróbowania!

Ciasto:
200g mąki pszennej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
100g margaryny
2 szczypty soli
zimna woda
Wszystkie składniki zagniatamy, w razie konieczności dodając zimną wodę. Wylepiamy blaszkę o średnicy około 20cm, nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Farsz:
pół pęczka szparagów (około 8 sztuk)
1 mała cebula
4 plastry szynki
2 jajka
100g śmietany 18%
pół szklanki mleka
3 łyżki mąki
Szparagi obgotowujemy we wrzątku około 5 minut. Przekrawamy na połówki. Owijamy paskami szynki. Układamy na podpieczonym spodzie.


Cebulę siekamy i delikatnie podsmażamy na patelni.
Jajka, śmietanę, mleko i mąkę mieszamy, dodajemy cebulę, doprawiamy lekko solą, wylewamy na tartę. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Ja podałam z pomidorami ze szczypiorkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz