niedziela, 17 maja 2015

Tarta pieczarkowa ze szparagami i pulpetami


W końcu na tyle leniwa niedziela, że można ugotować coś, co nie jest na tyle "zwyczajne", że nieco wstyd pokazywać to na blogu ;) Tarta jest na drożdżowym, pełnoziarnistym cieście, z pulpecikami z mięsa mielonego, z cebulą, pieczarkami i szparagami oraz pieczonymi pomidorkami. 

Ciasto:
2 dag drożdży
łyżeczka cukru
pół szklanki ciepłego mleka
4 łyżki mąki pełnoziarnistej
3/4 szklanki mąki pszennej
1/3 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki zagniatając zwarte ciasto. Rozwałkowujemy podsypując mąką, przekładamy na blachę. Podpiekamy w temperaturze 180 stopni przez 8 minut.
20 dag mięsa mielonego
2 jajka
szklanka śmietany 12%
150g pieczarek
duża cebula
6 zielonych szparagów
8 pomidorków koktajlowych
sól, pieprz, oregano
Szparagi gotujemy 7 minut we wrzątku. Odkrawamy główki do dekoracji, łodygi kroimy w plasterki.
Mięso mielone mieszamy z pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu i łyżeczką oregano. Formujemy kulki.
Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na oleju aby pozbyć się nadmiaru wody.
Jajka mieszamy ze śmietaną w misce. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przestudzone pieczarki i szparagi. Na cieście układamy kulki mięsa, zalewamy masą z pieczarkami, układamy główki szparagów i połówki pomidorków, posypujemy oregano. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.



Szparagowe<3Love

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz