niedziela, 20 września 2015

Zupa z dyni, z papryką, pomidorami i chilli. Rozgrzewająca!


Taaaaaka pyszna! Gdy zobaczyłam na rynku zielone dynie, a sprzedawczyni ukroiła mi jej ćwiartkę "na cycku" jak pajdę chleba już wiedziałam, że zupa z dyni to będzie pierwsze co z niej zrobię :) do połączenia w zupie zainspirował mnie ErVegan swoim dyniowym curry. Dobrze, że powstał z tego cały, całkiem spory garnek!

Na około 8 porcji:
700g dyni
szklanka czerwonej soczewicy
łyżeczka płatków chilli
1 mała czerwona papryka
1 mała żółta papryka
1 duża cebula
pół puszki krojonych pomidorów
łyżeczka soli
3 łyżki sosu sojowo-imbirowego lub 2cm startego świeżego imbiru lub łyżeczka sproszkowanego
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soku z cytryny

Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do litra wrzącej wody razem z soczewicą i chilli i gotujemy do miękkości. Blendujemy.
Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy pokrojone w kostkę papryki.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy do zupy razem z pomidorami.
Dorzucamy wszystkie przyprawy, zagotowujemy.
Podajemy z grzankami i żółtym serem.




Wegetariański obiad V

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz