poniedziałek, 3 października 2016

Pierogi z kaszą i szpinakiem


Są naprawdę pyszne, jak dla mnie - fanki kasz wszelakich - idealne. Do farszu pasowałby dodatek suszonych pomidorów. Na pewno kiedyś wypróbuję taką wersję!

Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej (u mnie chlebowa typ 500)
łyżeczka soli
wrzątek
Mąkę i sól wsypujemy do miski i wlewamy około szklanki wrzątku. Mieszamy łyżką i zostawiamy do przestygnięcia. Po 10 minutach wysypujemy masę na blat i wyrabiamy, dolewając ciepłej wody lub dosypując mąki aż ciasto będzie elastyczne. Odkładamy i przykrywamy miską na 10 minut.
Po tym czasie rozwałkowujemy i wykrawamy kółka, nakładamy wcześniej przygotowany farsz i zlepiamy.
Wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia.

Farsz:
szklanka kaszy gryczanej niepalonej
pół opakowania szpinaku mrożonego
ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Kaszę gotujemy do miękkości. Na patelni rozmrażamy i podsmażamy szpinak z czosnkiem, dosypujemy kaszę i doprawiamy. Na ciasto pierogowe nakładamy przestudzony farsz.


2 komentarze:

  1. Ciekawe połączenie smaków na farsz, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń