niedziela, 30 października 2016

Krem z dyni i ziemniaków, z soczewicą i mlekiem kokosowym


Sycący i rozgrzewający, cóż może być lepszego na deszczowe jesienne dni? :)

Składniki na bardzo duży garnek (8-10 porcji)
3 duże ziemniaki
1 dynia (o wadze 1-1,5kg)
szklanka czerwonej soczewicy
płatki chilli, sól, cynamon
puszka mleka kokosowego
pestki dyni
Dynię można najpierw upiec aby łatwiej było ją obrać, jednak jak ktoś ma cierpliwość - można pieczenie pominąć i obrać dynię na surowo. Dynię i ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki, dodajemy soczewicę i chilli i zalewamy wodą tak aby zakrywała warzywa. Gotujemy do miękkości, blendujemy i dodajemy mleko kokosowe (można dodać nieco mniej niż całą puszkę). Doprawiamy solą i cynamonem. Podajemy z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz