Mąż uwielbia mięsa na słodko - stąd tym razem indyk z jabłkami i śliwkami, pieczony od razu z ziemniakami i cebulką oraz surówka z marchewki i jabłka - aby pozostać w słodkim klimacie.
Składniki na 4 porcje:
400g mięsa z indyka (pierś lub udziec)
1 duże winne jabłko
słodka papryka, majeranek, czosnek granulowany
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
ziemniaki
1 duża cebula
6 suszonych śliwek
sól
Z mięsa wykrawamy zgrabne kotlety. Oprószamy słodką papryką i majerankiem.
Ziemniaki, cebulę i jabłko obieramy. Ziemniaki, śliwki i połówkę jabłka kroimy w drobną kostkę, cebulę w piórka, układamy w naczyniu żaroodpornym, lekko solimy. Drugą połówkę jabłka kroimy w cienkie plasterki. Układamy na warzywach na przemian plastry mięsa i jabłek, polewamy miodem, układamy wiórki masła, posypujemy delikatnie solą i czosnkiem.
Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 40 minut.
Surówka z marchewki
2 marchewki
1 jabłko
3 łyżki śmietany
sól, cukier
Marchewki i jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz