Wykorzystując ostatnie cukinie, podrzucam z nimi właśnie kolejny pomysł na pudełkowe jedzenie. Kto się skusi na taką potrawkę?
Składniki na 2 porcje:
1 średnia cukinia
1 cebula
łyżka koncentratu pomidorowego
ulubione zioła
chilli
cynamon
słodka sproszkowana papryka
pół łyżeczki cukru
3/4 szklanki czerwonej soczewicy
olej do smażenia
szklanka ryżu
sól
3 łyżki oliwy
Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy zioła i soczewicę i chwilę smażymy. Dolewamy 2 szklanki wody i czekamy aż wchłoną ją strączki. Dodajemy koncentrat, pokrojoną w kosteczkę cukinię i przyprawy, w razie potrzeby jeszcze wody i dusimy do miękkości cukinii i soczewicy.
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, po ugotowaniu mieszamy z oliwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz