sobota, 29 listopada 2014

Drożdżowe świderki do sosów i dipów w 3 smakach


Kolejna andrzejkowa propozycja - w zeszłym roku zrobiły furrorę, w tym roku chciałabym aby było podobnie :) Tym razem jednak skróciłam czas i formę ich przygotowania - w zeszłym roku wałkowałam oaluchy z elastycznego ciasta drożdżowego (bez końca!) i obsypywałam przyprawami, gdzie ich większość lądowała na blasze dookoła. Teraz rozwałkowałam ciasto cieniutko, smarowałam roztrzepanym jajkiem i posypywałam przyprawami, wycinałam wąskie paski nożem do pizzy, składałam na pół i skręcałam. Sposób dwukrotnie szybszy!


4 dag drożdży
szklanka ciepłego mleka
2 łyżeczki cukru
2 łyżki mąki
Z powyższych składników zrobić rozczyn.

50dag mąki pszennej
10 dag mąki graham
łyżeczka soli
łyżka roztopionego masła lub oleju
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Potem postępujemy wg opisu powyżej.

1 jajko
mieszanka suszonych ziół
słodka i ostra sproszkowana papryka
czosnek granulowany
sól
Ja użyłam akurat takich przypraw. Kiedyś muszę spróbować również ze startym serem!
Piekłam około 15 minut (do zrumienienia) w temperaturze 175 stopni.

1 komentarz:

  1. robiłam podobne i wiem, że smakują obłędnie, mniam :)

    OdpowiedzUsuń