niedziela, 9 listopada 2014

Kruche kokosowe misie



To wypiek z cyklu: "Jest późno, co tam obowiązki, lepiej coś upiekę!" - w końcu przy moim kucharzeniu "na oko" pamiętałam o tym, aby zapamiętać proporcje :) ciastka są fantastycznie chrupiące od razu po upieczeniu i mięciutkie na drugi dzień (o ile doczekają...). Można je grubiej rozwałkować, będą smakować jak kokosowe ciasteczka typu Digestive.

Składniki na 20 misiów:
1,5 szklanki mąki
1 szklanka wiórków kokosowych
2/3 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
125g masła
Wiórki rozdrabniamy w blenderze, mieszamy z pozostałymi suchymi składnikami. Dodajemy masło w małych kawałkach, zagniatamy, wkładamy do lodówki na 30 minut. Rozwałkowujemy, wykrawamy ciastka, pieczemy do zrumienienia w temperaturze 170 stopni.




2 komentarze:

  1. Ależ urocze te misiaczki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczne misie, nie tylko dla najmłodszych :)

    OdpowiedzUsuń