sobota, 14 listopada 2015

Lunchboxy #5


Dziś rozpoczynam zdjęciem piątkowego, porannego nieba nad Gdańskiem - tak jak myślałam, zapowiadało piękny, słoneczny dzień - niestety oglądany przeze mnie z okien biura - po wyjściu z pracy już zmierzchało... Jednak należy cieszyć się z ładnej pogody i starać łapać promienie jesiennego słońca chociaż w weekend!

Poniedziałek 

kasza gryczana z sosem grzybowym
warzywa na parze


Ugotowałam 1 woreczek kaszy gryczanej i wymieszałam z sosem grzybowym z tego przepisu, do tego różyczki i noga z brokuła oraz marchewka ugotowane na parze.

Czas przygotowania lunchu: 30-40 minut

Wtorek
kanapka
koktajl owocowy


Kanapka musiała być bardzo wypasiona, skoro miała być lunchem, więc zawierała:
- bułkę wieloziarnistą,
- sałatę
- ser żółty
- pomidor
- paprykę
- pomidor suszony
- ogórka kiszonego
- majonez

Koktajl składał się z:
- 1 jabłka ze skórką,
- 1 pomarańczy
- garści malin
- pół litra wody.

Czas przygotowania lunchu: 10 minut

Środa
sałatka z jajkiem i grzankami
koktajl ze szpinakiem


Składniki sałatki, które (pokrojone) należy ułożyć w miseczce i polać oliwą:
- 2 garści sałaty
- 1 jajko ugotowane na twardo
- pół pomidora
- ćwierć czerwonej papryki
- garść grzanek

Składniki koktajlu:
- 1 pomarańcza
- 1 jabłko
- garść liści szpinaku
- łyżeczka miodu
- pół litra wody

Czas przygotowania lunchu: 15 minut

Czwartek
Kanapka z domowego chleba
warzywa i owoce, pokrojone
fasolka po bretońsku w wersji wege


Kanapka zawiera:
- 2 kromki domowego chleba z tego przepisu,
- sałatę
- ser żółty
- pomidor
- ogórek kiszony
- majonez

Pokroiłam też sobie pół jabłka, pół pomarańczy i 1 małą marchewkę.

Fasolka po bretońsku w wersji wege
składniki:
2 szklanki fasoli (suchej)
1 duża marchewka
1/4 selera
2 łyżki majeranku
puszka pomidorów
łyżka koncentratu pomidorowego
1 cebula
sól, pieprz
łyżeczka słodkiej papryki
Fasolę namaczamy na noc. Gdy napęcznieje, przelewamy ją czystą wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, pozostawiając pół szklanki wody od gotowania fasoli.
W tym czasie szklimy na oleju posiekaną cebulę, dodajemy marchew pokrojoną w plastry i starty na grubych oczkach tarki seler. Dusimy pod przykryciem około 10 minut, podlewając lekko wodą. Dodajemy do garnka z fasolą, razem z pomidorami, koncentratem i przyprawami i gotujemy minimum pół godziny ale im dłużej tym lepiej.
Z podanej proporcji wychodzą 4 porcje.

Czas przygotowania lunchu (bez gotowania fasolki): 10 minut

Piątek
kanapka
pizza na drożdżowym cieście


Kanapka jak dzień wcześniej ale w bułce wieloziarnistej.

Pizza na drożdżowym cieście jak w tym przepisie, z następującymi dodatkami:
- koncentrat pomidorowy
- ser żółty
- papryka
- cebula
- pomidor
- oregano
Polana przed jedzeniem odrobiną oliwy.

Czas przygotowania lunchu (razem z pizzą): 60 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz