niedziela, 22 listopada 2015

Lunchboxy #6


Łapcie porcję lunchów pudełkowych na kolejny tydzień!

poniedziałek

pieczone warzywa korzeniowe
kanapka
pomidorki koktajlowe
pół pomarańczy
pół jabłka


Pieczone warzywa z tego przepisu.
Kanapka z serem, ogórkiem kiszonym, sałatą i majonezem.

Czas przygotowania lunchu (bez pieczenia warzyw): 10 minut

wtorek
spaghetti ze szpinakiem
kanapka
woda truskawkowa z miętą


Spaghetti ze szpinakiem
dla 2 osób
200g makaronu spaghetti
150g mrożonego szpinaku
3 łyżki śmietany
ząbek czosnku
sól, pieprz
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy niedokładnie.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy zamrożony szpinak, lekko solimy i przykrywamy aby się rozmroził, potem odparowujemy. Dodajemy starty ząbek czosnku i śmietanę, chwilę gotujemy. Dodajemy makaron, mieszamy.

Woda truskawkowa
500ml wody
3 truskawki
3 liście mięty
Wszystko razem blendujemy.

Kanapka z sałatą, serem, suszonym pomidorem.

Czas przygotowania lunchu: 20 minut.

środa
kotlet z buraka na liściach sałaty
ogórek kiszony
pomidorki koktajlowe
ćwiartka jabłka
pół pomarańczy
pasta jajeczna z tuńczykiem
2 kromki ciemnego chleba


Kotlety z buraka
na 6 kotletów
100g kaszy jaglanej
2 średnie buraki
łyżka ziaren słonecznika
pół jajka
sól
sezam do panierowania
Obrane buraki gotujemy lub pieczemy, studzimy i ścieramy na tarce. Mieszamy z ugotowaną kaszą jaglaną, słonecznikiem, roztrzepanym jajkiem i szczyptą soli. Obtaczamy z sezamie i smażymy krótko z obu stron.

Pasta z tuńczyka i jajek
2 jajka
1 puszka tuńczyka
sól, pieprz
łyżka jogurtu naturalnego
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy jak kto lubi - drobno lub grubo. W misce mieszamy na pastę wszystkie składniki poza jajkami, dodajemy jajka i lekko mieszamy.

Czas przygotowania lunchu (bez kotletów): 20 minut.

czwartek
gofry z suszonymi pomidorami
2 małe marchewki
1/4 ogórka
ćwiartka pomidora
koktajl z owocami leśnymi
kilka daktyli


Gofry z tego przepisu.

Koktajl z owocami leśnymi
600ml wody
100g owoców leśnych
1 pomarańcza
opcjonalnie świeża mięta
Wszystkie składniki zblendować.

piątek
barszcz z uszkami
sałatka z brokuła i jabłka
pokrojona noga od brokuła
2 mandarynki
twarożek paprykowy
pomidorki koktajlowe
3 kromki ciemnego chleba


Sałatka z fenomenalnego przepisu p. Dorotki.

Barszcz - nie oszukujmy się, z koncentratu, natomiast tortellini, również bez owijania w bawełnę - z paczki. To wszystko na prośbę Męża ;)

Twarożek paprykowy
pół kostki chudego twarogu
1-2 łyżki jogurtu naturalnego
pół łyżeczki słodkiej papryki
szczypta płatków chilli
szczypta soli
łyżeczka pestek słonecznika
Twaróg rozgniatamy z jogurtem i przyprawami. Posypujemy ziarnami słonecznika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz