niedziela, 13 grudnia 2015

Szynka pieczona w ziołach i cebuli


Taka szynka to propozycja na nadchodzące Boże Narodzenie ale też zdrowszy i pyszny zamiennik sklepowych wędlin, do położenia na kanapkę. Grubszy plaster takiego mięsa, odgrzany w sosie własnym zastąpi w daniu obiadowym schabowego. Polecam, bo przygotowanie jest banalne a rezultat - uczta!

Składniki:
szynka o wadze 1kg
2 łyżki majeranku
2 łyżki oregano
czubata łyżeczka czosnku granulowanego
1 duża cebula
płaska łyżeczka pieprzu
1 średnia marchewka
mały kawałek selera
2 szczypty soli
Mięso myjemy, osuszamy i pozbawiamy błonek. Przyprawy poza solą mieszamy i nacieramy nimi mięso. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Marchewkę i seler obieramy i kroimy jak na frytki. Cebulę obieramy i kroimy w szesnastki. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, obkładamy cebulą, obok układamy warzywa. Obsypujemy solą.
Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 175 stopni przez godzinę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz