środa, 9 grudnia 2015

Zupa z kiszonymi ogórkami


Szybka, zdrowa i rozgrzewająca zupa, wprost na chłodne wieczory czy zimowe powroty z pracy :)

Składniki:
2,5l wody
1 cebula
3 marchewki
kawałek selera
0,5kg ziemniaków
4 duże ogórki kiszone
pół szklanki wody od ogórków
sól, pieprz
Cebulę kroimy i szklimy na patelni. Dodajemy obraną i startą marchewkę i seler. Podsmażamy kilka minut. Dodajemy do garnka z wodą, razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami i stawiamy na gazie. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy starte ogórki i wodę od ogórków. Ponownie zagotowujemy, doprawiamy. Najlepsza na drugi dzień, po ponownym zagotowaniu. Można zabielić śmietaną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz