niedziela, 21 stycznia 2018

Urodzinowa kolacja


Choć to nic wyszukanego, wszystkim powinno smakować. 


Sałatka z tortellini


Przepis na bardzo podobną sałatkę, wraz z innymi jej zamiennikami znajdziecie tutaj. Poniżej przepis na wersję ze zdjęcia powyżej.

Składniki:
pół opakowania tortellini
10 dag szynki konserwowej
10 dag sera
pół puszki kukurydzy
pół białej części pora
mały kubeczek jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
ząbek czosnku
sól, pieprz
Pierożki gotujemy, odcedzamy, studzimy.
Por siekamy i wrzucamy do wrzątku, gotujemy 1 minutę i odcedzamy.
Szynkę i ser kroimy w kosteczkę.
Majonez łączymy z jogurtem, czosnkiem, solą i pieprzem.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy delikatnie do połączenia (aby nie rozgnieść pierożków). Odstawiamy do lodówki.
Przed podaniem wyciągamy z lodówki pół godziny wcześniej.

Szynka z chrzanem w galaretce


Przepis na szynkę znajdziecie tutaj. Tym razem użyłam warzyw konserwowych ze słoika, szynkę wypełniłam sosem chrzanowym a jajko ułożyłam osobno. 
Galaretkę podajemy prosto z lodówki.

Talerz wędlin i deska serów



Na talerzu wędlin ułożyłam:
- salami
- kabanosy
- oliwki greckie
- roszponkę
- połówki pomidorków koktajlowych

Talerz serów to:
- plastry goudy
- kostki fety
- trójkąty sera blue
- camembert
- ciemne winogrona
- orzechy włoskie

Pasta jajeczna


Klasyk a tak bardzo nieoczywisty na "odświętnym" stole ;)

Składniki:
4 jajka
pół pęczka szczypiorku
2 łyżki jogurtu naturalnego
łyżka majonezu
sól, pieprz
można dodać marynowane pieczarki
Jajka gotujemy na twardo, obieramy, ścieramy na tarce. Łączymy z posiekanym szczypiorem i resztą składników.

 Pasta z tuńczyka z suszonymi pomidorami i słonecznikiem


To z kolei nowość i zarazem odkrycie - pasta mimo swej prostoty naprawdę pyszna! Można połączyć ją z ugotowanym makaronem penne i otrzymamy bardzo dobrą sałatkę

Składniki:
puszka tuńczyka w sosie własnym
8 połówek suszonych pomidorów z zalewy
2 łyżki oliwy z pomidorów
4 łyżki nasion słonecznika
Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy.
Pomidory z oliwą blendujemy na pesto, dodajemy tuńczyka, mieszamy. Posypujemy słonecznikiem.

Krokiety ze szpinakiem, fetą i serem


Przepis na krokiety tutaj. Nafaszerowałam je tylko przesmażonym z czosnkiem szpinakiem, do którego dodałam pokrojoną w kostkę fetę a przy zawijaniu posypałam startym żółtym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz